Gıda fiyatlarının enflasyon oranlarına olumsuz yansıması ardından, sebze ve meyve fiyatlarının düşürülmesi için çalışmalar başladı.
Gıdadaki arz açığının giderilmesi ve fiyatların geri çekilmesi için yeni önlemler kapıda! Bu kapsamda en önemli düzenleme Hal Yasası çerçevesinde yapılırken; gıda üretimi, ticareti ve dağıtım kanalları düzenleme dahilinde değerlendirilecek. Düzenlemeler ardından pazardaki fiyatların yüzde 45 ucuzlaması ön görülüyor.
Gıda enflasyonu öncelikle kırmızı et, sebze ve meyvede kendini hissettirirken, hükümet bu konuda kapsamlı bir çalışma başlatmaya hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci açıklamasında gıda fiyatlarının enflasyonu olumsuz etkilediğini ifade ederek, arzda açık olan kalemlere yeni teşviklerin verileceğinin müjdesini verdi. Et üretiminde yerli hayvanların yetiştirilmesi için bir dizi düzenleme yapıldığını belirten Bakan Tüfenkçi, fiyatlarda istikrarını koruması için sektörün mercek altına alındığını kaydetti. Hükümetin önceliğinin vatandaşın ucuz et, sebze ve meyve yemesini sağlamak olduğuna vurgu yapan Tüfenkçi; üretimden son tüketiciye kadar her hareketin takip altına alındığını da sözlerine ekledi.
Gıda Komitesi tarafından yürütülmekte olan çalışmalar kapsamında üretici ve tüketici davranışlarındaki değişimlerin belirlendiği, fiyatlardaki hareketlerin mercek altına alındığı ve gıdanın üreticiden tüketiciye gelene kadar geçtiği aşamaların tek tek incelendiğini söyleyen Bakan, “Hükümet ve ilgili Bakanlıklar ortak çalışmalar yürütüyor. Bu konuda gerekli önlemlerin alınması için düzenlemeler söz konusu olacak. Hal Yasasının düzenlenmesi ardından vatandaşlarımız kaliteli ve ucuz gıdaya ulaşabilecek. Söz konusu yasanın çıkmasıyla birlikte gıda fiyatlarında yüzde 45’lik bir düşüş bekliyoruz” dedi. Tüfenkçi bunların yanında üreticiye vergi avantajı verileceğini de belirtti.
Hal Yasası gıdanın üreticiden son tüketiciye gelene kadar aracı sayısının düşürülmesini içeriyor. Azalan aracı sayısı ise fiyatların aşağı yönlü hareket etmesini beraberinde getirecek.