Ülke içerisindeki yoğun bal talebin dışında üretilen balın yaklaşık olarak yüzde 9’unun başta Almanya olmak üzere birkaç Avrupa ve bazı Arap ülkelerine ihraç edildiğini söyleyen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’nin arı varlığı ve bal üretiminde dünya ülkeleri arsında önemli bir yere sahip olduğunu, Birliğin başta çam balı, pamuk, ayçiçeği, kestane, narenciye ve geven balları için başlattığı kimlik çalışmalarının sonucunda Türkiye’deki arıcılık sektörünün çok farklı bir konuma geleceğini ve dünya pazarındaki yerinin daha da büyüyeceğini ihracatta büyük ivme kazanılacağını söyledi. Balda tescilli kimliğin olmasının çok getirileri olacağını söyleyen Şahin, Türkiye genelinde 7 milyon arı ile yıllık 103 bin ton bal üretimi yapıldığını söyledi.
Dünyaya Nam Saldık
Türkiye’nin endemik bitki bakımından dünyada ilk sırada yer aldığını belirten Şahin, çam balı üretimi ile dünyaya nam salındığını, dünyada çam balı üretiminin yüzde 92’sinin Türkiye tarafından karşılandığını, Avrupa Birliği kriterlerinde çam balı satılmaya başlandığını söyledi.
Potansiyel Yüksek
Türkiye’nin bal üretim potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu söyleyen Şahin, ülke genelinde 60 bin ailenin arıcılık sektörü ile uğraştığını, yıllık ortalama 5 bin ton ila 15 bin ton arasında bal ihracatı yapıldığını, ancak potansiyelin çok daha yüksek olduğunu söyledi. Ballarda çıkartılacak kimliklerin çok önemli olduğunu belirten Şahin, kimlikli ballar ile ihracatın iki katına çıkacağını, bu şekilde hem sektör temsilcilerinin hem de ülke ekonomisinin büyük kazanç sağlayacağını söyledi.