Kanola çiçeğinin kullanım alanının genişlemesi çiftçilere ek gelir kapısını araladı. Kanola üreten çiftçide durumu fırsata dönüştürüp üretime hız verdi.
Silivri Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı kanola çiçeğinin üretimi ve kullanım alanlarıyla ilgili son gelişmeleri aktardı. Başkan Metin Oral açıklamasında söz konusu bitkinin son yıllarda çiftçiye iyi bir gelir sağladığını ifade etti. Türkiye’deki kanola bitkisinin üretimin yüksek olduğunu söyleyen Oral, “Türkiye’deki üretim miktarı Avrupalı ülkelerden fazla” dedi. Çiftçinin yüzünü güldüren kanola çiçeği, özellikle Trakya ve Silivri’deki Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün yakınlarında yoğun olarak ekiliyor. Söz konusu bitkinin Türkiye’deki üretimi 15 yıl öncesine dayanırken, son zamanlarda bitkiden yağ üretilmesi ve biyodizel yapımında kullanılması bitkinin daha değerli olmasını sağladı.
Silivri Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı açıklamasında konola bitkisinin Ayçiçek yağı alternatifi olarak piyasaya çıktığına işaret ederek, bitkinin zaten yağ elde edilen bir bitki olduğuna dikkat çekti. Metin Oral, “Kanola çiçeğinin yağ üretiminde kullanılabilmesi için çiçeklerin tohumlanması gerekiyor. Bitkinin bu tohumları işlemden geçerek bitkisel yağın üretilmesine imkan veriyor. Türkiye’de yağ üretiminde zaten bir açık mevcut. Kanolo bitkisi de bu kapsamda yağ üretim açığının kapatılmasına yardımcı oluyor. Petrol ve ürünleri sonrasında Türkiye’nin en fazla ithal ettiği ürün ham yap olarak karşımıza çıkıyor. Kanola üreticilere bu anlamda ülke ekonomisine katkılar sağlıyor” şeklinde konuştu.
Vatandaşlar kanola yağını yemeklik olarak kullanmayı pek tercih etmese de Oral, bitkiden üretilen yağ kalitesinin yüksek olduğunu söyleyerek, “Kanola yağı yemeklerde kullanılacak lezzete ve kaliteye sahiptir” dedi. Bitkiden üretilen diğer bir ürün ise biyodizel olarak gerçekleşiyor.