Bitlis’te üretilen soğuğa dayanıklı ceviz fidanlarının geleceği hakkında açıklamalarda bulunan yetkililer, cevizin tadının, gramajının ve aromasının diğer cevizlerden çok farklı olduğunu, üretimlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve yöre halkından olan ceviz yetiştiricisi Mehmet Akkoyun’un girişimleri sonucu gerçekleştirildiğini söyledi. Bölgede üretimden Adilcevaz cevizinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından tescillendiğini belirten yetkililer, Adilcevaz13 ve Kazankaya olarak adlandırılan ceviz çeşitlerinin yıllık üretim hedeflerinin 50 bin aşılı fidan olduğunu, bu konuda gerekli çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
Diğer Ceviz Türlerinden Farklı
Bölgede yetişen cevizlerin bakanlık tarafından tescilli olduğunu ve cevizin aroma, gramaj ve lezzet olarak diğer ceviz türlerinden farklı olduğunu, bu özelliklerinin mükemmel olduğunu belirten üretici Akkoyun, bölgede hava şartlarının çetin geçmesi sebebi ile üretimde çok sıkıntı yaşandığını ancak bu ceviz türünün soğuğa dayanıklı olması sebebi ile artık sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Akkoyun soğuk iklim cevizinin renginin beyaz olduğunu diğer türlerden ayırt edilebileceğini söyledi.
Seri Üretime Geçilecek
Ceviz fidanı üretiminde seri üretime geçileceğini yıllık 50 bin adet aşılı ceviz fidanı hedeflendiğini belirten Akkoyun, fidanların adet fiyatının 40 lira olarak düşünüldüğünü söyledi.
Devlet Destek Veriyor
Tescilli ceviz fidanı üretiminde devlet desteğinin ve katkısının çok büyük olduğunu belirten Akkoyun, bölgede değerlendirilmeyen çok fazla arazi olduğunu, en kaliteli cevizin bu bölgedeki topraklarda üretildiğini, devletin sunduğu destekler sayesinde üretimin kısa sürede artacağını söyledi.