Çevreyle dost ilkeleri baz alınarak inşa edilen binalara yeşil sertifika verileceğini açıklayan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Sürdürülebilir Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmelik Taslağı kapsamında uygulanması planlanan yeni düzenleme Türkiye genelindeki binaların çevreyle dost olması için yasal altyapı oluşturuyor. Yetkililer tarafından sunulan taslağa göre bina sahibi ya da yerleşim alanı temsilcilerinin, Yeşil Sertifika Belge başvurularını hazırlanan değerlendirme kılavuzuna uygun olarak bağımsız sürdürülebilirlik uzmanları ve proje yetkililerine hazırlattığı belgeler ile Bakanlık tarafından yetki verilen belgelendirme kuruluşlarına yapması gerekiyor. Başvuruda bulunan bina sahibi ya da yerleşim alanı temsilcilerinin başvurularını alan belgelendirme kuruluşları, değerlendirme uzmanları tarafından düzenlenen rapora göre, binalar için Yeşil Sertifika Belgesi’ni düzenleyecek veya başvuruyu geri çevirecek. Yeşil sertifika almak zorunlu olmayacak isteğe bağlı kalacak, belgeyi alan binaların Yeşil Sertifika logosunu kullanmasına izin verilecek.
Komisyon Kurulacak
Yeşil sertifika sisteminin daha iyi işlemesi için Bakanlık bünyesinde sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşmelere dair sistemin kurulması ve kurulan sistemin işletilmesine yönelik esas ve usulleri belirleyen bir Yeşil Sertifika Komisyonu kurulacak. Komisyon tarafından bina ve yerleşmelere verilecek sertifikayı vermek için gerekli olan kriterler, performans göstergeleri, alansal büyüklük gibi kıstasları olan bir değerlendirme kılavuz oluşturulacak ve en az 5 yılda bir bu kılavuz güncellenecek.
Kurallara Uymayana Ceza Verilecek
Kurumun hazırladığı kriterler dahilinde sertifika almaya hak kazanan bina ve yerleşim alanları yönetmelik kapsamında bulunan yükümlülüklerini yerine getirmedikleri taktirde bakanlık tarafından faaliyetleri kısıtlanabilecek ve düzeltmeler yapılmadığı taktirde belge iptal cezası verilebilecek.