Bankalar tarafından verilen ve şu anda çek hesabı sahiplerinin elinde ya da piyasada dolaşan karekodlu çek sayısının kısa süre içerisinde 5,5 milyonu aştığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeke olan güvende artış yaşanması için böyle bir uygulamanın başlatıldığını, karşılıksız çeklerin önüne geçmek için bu uygulamanın çok önemli olduğunu söyledi. 2017 yılının ocak ayından beri çeklerde karekodun zorunlu hale getirildiğini belirten Tüfenkci, bu tarihten itibaren bankaların tüm müşterilerin çeklerini karekodlu şekilde vermeye başladıklarını bu sayede piyasada dolaşan karekodlu çek sayısında artış yaşandığını belirtti. Karekodlu çek sayesinde piyasalarda çeke güvenin arttığını belirten Tüfenkci, sistem sayesinde ödeme kabiliyeti yüksek keşidecilerin çeklerinin kabul edilmesinde sorun yaşanmadığını, karşılıksız çıkma riskinin de azaldığını, bu durumun da ekonomide canlılığa sebep olduğunu söyledi.
Ayda Bir Ücretsiz Rapor
Sistemin şimdiye kadar sorunsuz işlediğini ve piyasalarda memnuniyete sebep olduğunu belirten Tüfenkci, güvenli bir ortamda şeffaf ticaret yapılmasını sağlayan karekodlu çek raporu ücretinin de 60 kuruş olarak belirlendiğini bunun cüzi bir rakam olduğunu söylerken, her hesap sahibinin kendi çek raporunu ayda bir kez ücretsiz olarak alabileceğini hatırlattı.
Karşılıksız Çek Ortalaması
Karekodlu çek rapor ücretinin karşılıksız çeklerin ortalama tutarının 35 bin lira olduğu bir ortamda çok düşük olduğunu belirten Tüfenkci, şu anda piyasada toplamda 5 milyon 565 bin 283 adet karekodlu çek olduğunu ve sayının her geçen gün arttığını söyledi. Sicil affı konusunda da yorumda bulunan Tüfenkci, kanunun yürürlüğe girdiği 6 aylık süreç içerisinde borcunu ödeyen ya da yapılandırmadan faydalananların olumsuz sicillerinin bankalar tarafından dikkate alınamayabileceğini hatırlattı.