Ana SayfaEkonomi15 Yıllık “CO2 İstatistikleri” Açıklandı!

15 Yıllık “CO2 İstatistikleri” Açıklandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye İstatistik Kurumunca hazırlanan 15 yıllık “Sera Gazı Emisyon İstatistikleri” dikkat çekti.

İstatistiklere göre sera gazı emisyonu 2015’de karbondioksit eşdeğeri 475 milyon 100 bin ton olarak kaydedildi. İfade edilen yılda karbondioksit eşdeğerindeki en fazla payı enerji kaynaklı emisyonlar aldı. Bunun yanı sıra endüstriyel işlemlerin ve tarım sektöründeki faaliyetlerde sera gazı emisyonunun karbondioksit eşdeğerinin yükselmesinde önem arz etti. Endüstrideki işlemlerin ve endüstride kullanılan ürünlerin payı yüzde 12,8 olarak açıklandı. Tarımsal faaliyetler kapsamındaki atıkların oranı ise yüzde 3 buçuk seviyesinde oldu.

Sera gazı emisyonu verilerinin son 15 yıl içerisinde gösterdiği değişimi tespit eden Türkiye İstatistik Kurumu, 2015 yılıyla 1990 yılını karşılaştırdığında artışın yüzde 122 oranında olduğunu belirledi. 2015’de kişi başına düşen CO2 eşdeğer emisyonu 6,07 ton olarak ifade edildi. 1990 yılındaki kişi başına düşen değer ise 3,88 ton olarak açıklandı. Buna göre 15 yıllık süreçte kişi başı CO2 eşdeğer emisyonu 2,19 seviyesinde artış kaydetti.

475 milyon 100 bin ton olarak belirlenen CO2 emisyonunun 2015 yılı detayları ise şöyle açıklandı. Enerji kaynaklı emisyonlar toplamın yüzde 86,1’lik kısmını kapsadı. Endüstriyel işlemlerden ve ürünlerin kullanımından kaynaklanan CO2 eşdeğer emisyonu yüzde 13,7 olarak verilerdeki yerini aldı. Tarımsal çalışmalardan kaynaklanan atıkların toplamdan aldığı pay ise yüzde 0,2 olarak kaydedildi.

İstatistiklere metan emisyonlarını da dahil eden TÜİK, tarım çalışmalarının bu noktadaki payının yüzde 59,3 olduğunu belirledi. Metan emisyonlarının yüzde 28,8’lik bölümü ise atıklardan kaynaklandı. Enerjinin bu noktadaki payı yüzde 11,8 olarak açıklandı. Yüzde 0,1’lik dilimi ise endüstriyel işlemlerin aldığı görüldü.

N2O emisyonları istatistikleri yüzde 78,4’lük oranın tarıma bağlı olduğunu gösterdi. İstatistiklerde yer alan diğer pay sahibi ise enerji olarak açıklandı. Enerjinin N2O emisyonları istatistiklerindeki payı yüzde 11,2 olarak tespit edildi. Atıkların payıysa yüzde 6,1’e denk geldi. Endüstrinin N2O emisyonları istatistiklerindeki payı yüzde 4,3 oranında hayata geçti. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.