Kurak geçen günlerden sonra yağan nisan yağmurları ile yüksek rekolte alacağına inanan çiftçinin yüzü gülmeye başladı. Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da kurak geçen sonbahar ve kış sonrası son günlerde etkili olan yağışlar ile üretici hasattan yana ümitli oldu. Ekilebilen tarım alanı açısından Konya ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada bulunan ve Türkiye’deki mercimeğin yüzde 36’sının, buğdayın yüzde 10’unun arpanın ise yüzde 11’inin üretildiği Şanlıurfa’da toplamda 6 milyon 394 bin dekarlık alanda üretim gerçekleştiriliyor. Şehirdeki tarım arazileri Atatürk Barajı’nın sağladığı sulama imkanları sayesinde sulanıyor. Şehir sahip olduğu imkanlar dolayısı ile bu alanda önemli bir merkez olmaya aday görülüyor.
Çiftçiler Yağıştan Memnun
Sonbahar ve kış döneminde yaşanan kuraklık dolayısı ile bu yıldan umutlarını kesmeye başladıkları zaman yağışların başladığını söyleyen çitçiler, yağan yağmurlar ile birlikte her şeyin değiştiğini söyledi. Ekinlerin şu anda çok iyi durumda olduğunu söyleyen çiftçiler, bölgedeki tarların sulanmasının yağmura bağlı olduğunu, aksi halde çok sıkıntılı bir süreç yaşandığını, mart ve nisan ayında yağan yağmurlar dolayısı ile yüzlerinin gülmeye başladığını söyledi.
Yağmur İlaç Konumunda
Yağan yağmurların bölgedeki çiftçiler ve besiciler için ilaç konumunda olduğunu söyleyen Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yarı kurak iklim etkisi altında bulunan bölgede bir damla yağışın bile çok büyük öneminin olduğunu söyledi. Bölgede tarım alanlarının yaklaşık olarak yüzde 20’sinin sulanma imkânı olduğunu belirten Çullu, son bir aylık zaman dilimindeki yağan yağmurların hububat için can simidi olduğunu sulama alanı dışında kalan bölgeler için kurtarıcı olduğunu söyledi.