Bazı ayakkabı firmaları ek vergi ödememek için bunu da yaptı. 10 milyon çift ayakkabı iç piyasaya girdi.
Devlet yerli ayakkabı üretiminin ithalattan zarar görmemesi için, ithalata bazı ek vergiler uygulamasını başlattı. Bazı ayakkabı üretici firmaları ise ek vergi ödememek adına farklı bir yola başvurdu. Ayakkabıda son yılların en yüksek ithalat rakamlarına ulaşan Türkiye, yüzde binlik artış seviyesini gördü. Bu artışın arkasında ise farklı durumların olduğu ortaya çıktı.
Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ayakkabılara ek vergilerin söz konusu olması ardından, bazı firmalar ayakkabıları tek parça olarak değil iki parça olarak ithal etmeye başladı. Böylelikle ayakkabı ithalatında ödenmesi gereken vergiden kaçmayı başaran firmalar, ülke ekonomisine büyük zarar verdi. İlgili bakanlık tarafından alınan karar sonrasın, ayakkabı ithalatına ek vergiler ön görülmüş ve vergi uygulaması hayata geçmişti. Bu kararın ardında yatan neden ise yerli üreticiyi korumak, ucuz ithalat karşısında yerli üreticinin ayakta kalmasını sağlamaktı.
Bazı üretici firmalar ise yerli üretime yönelik alınan bu kararı hiçe sayarak, farklı bir yöntemle ayakkabı ithalatını sürdürdü. Hem de ek vergi ödeme yükümlülüğüne girmeden! Ek vergi ödemeden yapılan ayakkabı ithalatı ise şöyle hayata geçti. Ayakkabılar nihai olarak ithal edilmedi. Tıpkı bir puzzle parçası gibi Türkiye’ye getirildi. İki parça halinde yurda sokulan ayakkabı parçaları birkaç dakikalık işlem sonunda son haline ulaştırıldı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi birde bu ürünlere üretim yerinin Türkiye olduğuna dair etiket takıldı. Yapılan bu dolandırıcılık yerli ayakkabı üreticisine büyük zararlar verirken, ülkenin vergi kaybı da diğer bir konu olarak karşımıza çıktı.
Bu yöntemle Türkiye’ye sokulan ayakkabı adetinin ise 10 milyon çiftten fazla olduğu ifade edildi.