Coğrafi konum olarak turunçgillerin yetiştirilmesi için iklim şartlarının çok uygun olduğu Mersin’de çalışmalarını sürdüren araştırmacılar çekirdeksiz mandalina üretebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Tüketici talebi doğrultusunda çekirdeksiz mandalina üretme çalışmalarına başladıklarını söyleyen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü yetkilileri, konu hakkında çalışmaların sürdürüldüğünü çekirdeksiz ve kabuğu kolay soyulan mandalina üretme çalışmalarında ilerleme kaydedildiğini söyledi. Yürütülen proje kapsamında pek çok mandalina çeşidinin mutasyon ve melezleme çalışmalarına tabi tutulacağını söyleyen Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Turunçgil Bölüm Başkanı Güçer Kafa, çalışmaların pek çok farklı mandalina türü üzerinde devam ettirildiğini tüketiciden bu konuda yoğun bir talep olduğunu, ülkenin ihtiyacının karşılanması doğrultusunda yapılan bir çalışma olduğunu söyledi.
Çekirdeksiz Ve Kolay Soyulan Mandalina
Tüketiciden gelen talepleri dikkate aldıklarını ve bu kapsamda çalışmalarını yürüttüklerini belirten Kafa, amaçlarının yapılan çalışmalar sonucunda çekirdeksiz ve kolay soyulan mandalina elde etmek olduğunu söyledi. Proje kapsamında çok farklı mandalina türleri üzerinde çalışmaların yürütüldüğünü belirten Kafa, mutasyon ve melezleme çalışmaları sonucunda istenilen sonuçların elde edilebileceğini söyledi.
4 Yıllık Süreç Var
Yapılan çalışmaların halen devam ettiğini ve bu kapsamda incelemede olan ortanik mandalina hakkında açıklamada bulunan Kafa, ortanik mandalinanın hem çekirdekli hem de kolay soyulamayan bir özelliğe sahip olduğunu, dikimi yapılan bu çeşidin ilk hasadının yapıldığını, ürünün ortalama olarak 4 yıl takip sürecinin olacağını ve istenilen özelliklere sahip meyvenin elde edilebilmesi için arazi çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi. Kafa, elde edilen ürünün hem ülke genelinde hem de yurt dışında talep gören bir ürün olacağını sözlerine ekledi.