Coğrafi konum itibari ile rüzgâr enerjisi açısından çok verimli bir konumda bulunan Türkiye’de her geçen gün rüzgâr enerjisi sistemleri kurulmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre 27 Temmuz 2017 tarihinde Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerjisi Kaynak alanları (YEKA) projesi son teklifler alınacak. Yaklaşık olarak 1,2 milyar dolar gibi bir yatırım tutarının gerçekleşeceği projeye, ihaleyi kazanan firma arz – talep dengesi kapsamında Edirne – Kırklareli ve Tekirdağ’da zorunlu olarak 280 megavatlık kapasite inşa edecek. Proje kapsamında ihaleyi kazanan firma belirlenen 7 bölge arasında 1000 megavatlık kapasiteyi tamamlayacak şekilde tesis kuracağı alanları seçebilecek.
Toplam Kapasite 1000 Megavat
YEKA şartnamesinden elde edilen bilgilere göre gerçekleştirilen yatırım sonucunda elde edilen tesis 1000 megavat gücünde olacak ve YEKA’da kullanılacak rüzgâr türbininde kule kanat dahil olmak üzere yüzde 65 yerlilik oranı sağlanacak bunun yanı sıra saha bileşenlerinde de ayrı ayrı yerlilik şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor.
40 – 50 İş Kolunu Etkileyecek
İhaleyi kazanan firma proje kapsamında kullanacağı tüm ekipmanları kuracağı fabrikada üretmek zorunda olmayacak. Hayata geçirilen proje sayesinde Türkiye’de 40 – 50 iş kolu etkilenecek ve tedarik zinciri oluşturulması gerekecek. Böylelikle projenin ekonomiye katkısı da artmış olacak.
Açık İnovasyon
İhaleyi kazanan firma Ar – Ge merkezinde 50 daimî personel istihdam edecek ve yıllık Ar – Ge bütçesi 10 yıl boyunca 5 milyon dolar olacak. YEKA sayesinde Türkiye’de ilk kez açık inovasyon yapılması sağlanacak. Açık inovasyon kapsamında üniversitelerin teknokentlerinde, kuluçka ve kümelenme merkezlerinde başlangıç seviyesinde bulunan girişim projelerine destek olunabilecek.