Aylardır konuşulan referandum süreci sonrasında Pazar günü yapılacak oylamada evet yanıtının çıkması halinde Türkiye ekonomisinin durumdan nasıl etkileneceği ekonomistler tarafından yorumlanmaya başladı.
Dünyanın en büyük finans kuruluşları arasında yer alan USB ismindeki şirketin referandum sonuçları hakkındaki tahminleri son derece dikkat çekmeye başladı. Bunun ardından 16 Nisan tarihinde yapılacak olan referandum sonrasında çıkan sonuçlara göre ekonominin nasıl şekilleneceği merak konusu haline gelmeye başladı. Özellikle uluslararası kuruluşlarda değerlendirmelerinde evet sonucunun çıkma ihtimalini büyük bir ihtimal olarak değerlendirmeye başladılar.
Bu durumda referandum sonucundan evet yanıtının alınması halinde piyasalarda gözle görülen bir hareketliliğin yaşanabileceğine kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Ancak bu hareketlenmenin kısa vadede yaşanması da beklenenler arasında yer alıyor. Tüm bunların üzerine Türk lirasının evet yanıtı ile birlikte yüzde 3 seviyelerinde değer kazanması bekleniyor. USB şirketi tarafından yapılan açıklamalar sonrasında evet yanıtının kaliteli sermaye akışının sağlanması için de son derece önemli olduğu dile getirilmeye başlandı. İç talebin bu hareketlenme sonrasında destekleneceği konuşuluyor.
Tüm bu durumların devreye sokulması, Türkiye ekonomisinin yeni bir sıçrama göstermesi için tek başına referandum sandığından çıkacak olan oy eterli gelmiyor. Bunun için öncelikli olarak ekonomiyi harekete geçirecek ve bu hareketliliğin uzun vadeli olmasını sağlayacak bir yapısal reformun gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi. Sandıklardan hayır sonucunun çıkması halinde ekonomi üzerinde bir baskıya neden olacağından dolayı parasal sıkılaştırma hamlelerinin gerekebileceği belirtilirken bu durumda ekonomi üzerinde bir değer kaybının yaşanabileceği belirtildi.