Adana Çiftçiler Birliği Başkanı pamuk üretimi hakkında açıklamalar yaptı. 2017 yılındaki üretim hedeflerini yüzde 20 oranında arttırdıklarını belirten Başkan Mutlu Doğru, 720 bin ton üretim yapacaklarını açıkladı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Türkiye’deki pamuk üretimi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu rakamları içeren açıklamasında, ülkemizin yıllık bir milyon 600 bin tonluk ihtiyacının olduğunu, 2016’da üretilen miktarın 580 bin ton olarak gerçekleştiğini ve ihtiyacın kalan bölümünün ise ithal edildiğinin altını çizdi.
Birlik Başkanı Doğru, pamuk üretimine devlet desteğinin arttırılması gerektiğinin, desteklerin artması halinde üretiminde artacağını ifade ederek, “2016 yılında bir milyon ton civarında ithalat yapıldı. Üreticiler olarak bu yılki hedefimiz üretim miktarını yüzde yirmi oranında yükseltmek. 2017’de 720 bin ton kadar üretim yapmayı hedefliyoruz. Pamuk üreticisine verilen desteklerin artması halinde ise bu rakam daha da yukarıya taşınacak” dedi.
Yeni yıl itibari ile havza bazlı destek almaya başlayan pamuk üreticileri, bu modeli uygulanmaya başlamasıyla büyük avantaj elde etti. Söz konusu uygulama 941 ilçeyi bu yönde değerlendirdi. Her ilçe için belirli ürünlere destek uygulamasın işaret eden Başkan Mutlu Doğru, 21 ürünün destek konusu olduğunu bildirdi. Adana’nın her ilçesi ise havza kapsamına alındı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Çukurova bölgesinde pamuk üretiminin yeniden hız kazanması gerektiğine değinerek, “Bölgede sürekli olarak mısır üretilmesi toprağın veriminde düşüşe neden oldu. Hem bu duruma sebebiyet vermemek hem de ülkemizin pamuk ihtiyacını karşılamak adına bölgede pamuk üretimi daha yaygın olarak yapılmalı. Nöbetleşe ekim pamuk ihtiyacımız noktasında zorunluluk olarak karşımıza çıkarken, mısır arzında da dengeli bir üretim yapmış olacağız” şeklinde konuştu.