Ticari araçların kiralanmasının önünü açacak düzenleme için çalışmalar başladı.
Konuyla ilgili açıklamayı Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı yaptı. “Bu güne kadar uzun dönemli ticari araç kiralamasının önünde yasal engeller bulunmaktaydı. Söz konusu araçların kiralanması dünya genelinde serbest! Fakat Türkiye’de böyle bir uygulama mevcut. TOKKDER’e ulaşan düzenlemeye göre kiralamanın önündeki engeller artık kalkacak. Ticari araçlara yönelik yapılacak düzenleme kiralama işleminin önünü açacak” diyen TOKKDER Başkanı Türkay Oktay, müjdeli haberi verdi.
Türkiye ticari araç üreten firmaların en iyi pazarı konumunda yer alırken, düzenlemenin yapılması bazı zorunlulukları da beraberinde getirecek. İşte bu noktaya değinen TOKKDER Başkanı, kiralama yönteminin uygulanmaya başlamasıyla araçların 3 – 5 senede bir yenilenmek zorunda olacağına işaret etti. “Kiralama yönteminin hayata geçmesi Türkiye’deki ticari araç pazarının canlanmasını sağlayacak. Değişim zorunlu olduğunda devletin bu alandan elde ettiği vergi miktarı da doğal olarak artmış olacak” diyen TOKKDER Başkanı, KOBİ’lerin içinde bulunduğu durumu da değerlendirmesine dahil etti. Küçük girişimcinin 3 – 5 yılda bir ticari araçları değiştirecek ekonomik gücünün olmadığının altını çizen Türkay Oktay, “Finans sorunu ile karşı karşıya olan KOBİ’ler şu anda ticari araçların yenilenmesi için kârlarından pay ayırmak zorunda kalmakta. Düzenleme KOBİ’lerin üzerindeki bu yükü hafifletecek ve girişimciler daha fazla yatırıma yönelecek” şeklinde konuştu.
2016 yılında araç kiralama verileri pazarın yüzde 19 oranında büyüdüğünü göstermişti. Geçen yıl toplamda 330 bin adetlik uzun dönemli kiralamanın gerçekleştiğini de sözlerine ekleyen TOKKDER Başkanı, ticari araçlarında uygulamaya dahil edilmesi halinde pazara en az yüz bin adet daha araç ekleneceğini ifade etti.