Bankalar mevduat hesaplarında daha fazla para bulunması için faiz yarışına başladı.
Bankalar müşteri çekmek için, vadeli mevduat faizlerini yükseltti. Alınan bilgilere göre vadeli mevduat hesaplarının faiz oranları yüzde 14 seviyesine kadar çıktı.
Bazı bankalar müşteri sayılarını arttırmak ve mevduat hesaplarında biriken paranın bankaları bünyesinde olması için faiz oranlarında düzenleme yaptı. Mevduat hesabı sayısını arttırmak için başlatılan bu yarış, bankalara pahalıya patladı. Vatandaşlar paralarını eskisi gibi vadeli mevduat hesabına yatırmayınca bankalar çözümü faizleri yükseltmekte buldu. Mevduat hesaplarında biriken paralar bankaların en önemli kaynakları arasında yer alırken, yurtdışından borçlanan bankalar ise bu işten zararlı çıktı. Dövizin hareketli seyri, bankaların döviz kaynaklı borçlanmasının maliyetini arttırdı. Durum böyle olunca bankalarda iç piyasadaki kaynaklara yöneldi. İç piyasadan para toplayabilmenin en hızlı ve garanti yolu olan vadeli mevduat hesapları ise bekleneni vermedi. Bankalar, vatandaşın elinde bulunan paraları bankalarına yatırması için bazı düzenlemeler yaptı. Tüm çabalara rağmen mevduat hesaplarında istenen noktaya ulaşamayan bankalar, çareyi faiz oranlarını daha da yükseltmekte buldu.
Faiz Oranları Çıldırdı!
Geçen ay açıklanan enflasyon oranları yüzde 11 sınırını aşmıştı. Son yılların en yüksek enflasyon rakamlarını gören Türkiye, tasarruf ettiği paranın da daha yüksek faiz veren bankada olmasını tercih etti. Vadeli hesap müşterilerini başka bankalara kaptıran bankalar ise bu durumla birlikte faiz artırımına gitti. Şubat ayında banka faizleri yüzde 11 ile 12 seviyesinde uygulanırken, bu gün faiz oranlarının yüzde 14 seviyelerine kadar çıktığı görüldü. Faiz masasındaki bu pazarlık bankaların hem kârını hem de hesaplardaki paraların maliyetini yükselti.