Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’ye yönelik büyüme tahminlerini yükseltti.
Moody’s son zamanlarda Türkiye hakkında verdiği olumsuz kararlarla gündeme gelmişti. Moody’s bu defa tahminlerini büyüme yönünde değiştirdi. 2016 yılının dördüncü çeyreğinde Türkiye beklenenin üzerinde büyüme kaydetmişti. Verileri değerlendiren Moody’s, 2017’yi ve 2018’i kapsayan tahminlerini revize ettiğini duyurdu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye tahminlerini bu kez yukarı yönlü revize etti. Moody’s Türkiye’deki ekonomik toparlanma sürecinin, yapısal reformlar ile güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yapısal reformların yapılmaması halinde toparlanmanın devam etmeyeceğini de açıklamasına ekledi.
Kredi derecelendirme kurumunun ilk büyüme tahmini yüzde 2,2 oranında olmuştu. Moody’s revize ettiği tahminlerde bu oranı yüzde 2,6’lık seviyeye yükseltti. Kurumun 2018’e dair büyüme tahmini ise yüzde 2,7 idi. Bu oranda yüzde 2,9 seviyesine yükseltildi. Kurum yaptığı açıklamada yukarı yönlü revize işleminin, Türkiye’nin beklenenin üzerinde büyüme kaydetmesinden dolayı yaptığını da açıklamasına ekledi.
Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verileri, 2015 yılına oranla yüzde 2,9’lük büyümeyi göstermişti. Üretim yöntemi baz alınarak yapılan bu tespit, Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini gözler önüne sermişti. GSYH zincirlenmiş hacim endeksi 2016’nın son çeyreğinde büyük artış kaydetmeyi başarmıştı. 2015 yılının aynı dönemine oranla yüzde 3,5’lik oranda artış hayata geçmişti.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu düşürmüştü. Kredi notunu düşürme nedeni olarak ülkedeki büyüme görüntüsünün zayıflaması, kamu kurumlarının gücünün kaybetmeyi sürdürmesi ve mali yapı üzerinde baskıların yükselmesi gösterilmişti. Kuruluş Türkiye’nin kredi notu görünümünü DURAĞAN seviyeden NEGATİF’e düşürmüştü. Türkiye’nin kredi notunu ise sabit bırakmıştı.