Merkez Bankası’nın şirketlerin döviz borçlarının takip edilmesi için tamamlanan alt yapısı hakkında açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yeni takip sistemi sayesinde veri toplama işlemlerine başlandığını, Türkiye genelinde yabancı para borcunun yaklaşık olarak yüzde 23’ünün 110 firma üzerinde olduğunu ve bu firmalara ait verilerin önümüzdeki bir ay içerisinde toplanacağını açıkladı. 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin ardından vatandaşların döviz cinsinden borçlanmasının yasaklandığını hatırlatan Şimşek, bu uygulama sayesinde hane halkını, tüketiciyi kur riskine karşı korumaya almaya çalıştıklarını söyledi. Reel kur riskinin yönetilmesinin ekonomide çok önemli bir kavram olduğunu belirten Şimşek, küresel ekonomide belirsizlikler devam ederken Türkiye’nin döviz kuru oynaklığına karşı ek tedbirler almasının kaçınılmaz olduğunu ve bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Borç Tespiti Önemli
Gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi ve tedbirlerin alınması için şirketlerin ne kadar döviz borcu olduğunun doğru tespit edilmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu söyleyen Şimşek, reel sektördeki kur riskine yönelik sağlıklı bir gözetim imkanının oluşabilmesi için Merkez Bankası tarafından oluşturulan sistemik risk veri takip modelinin çok önemli bir uygulama olduğunu söyledi.
110 Firma Yakın Takipte
Ülkedeki toplam döviz borcunun yüzde 23’ünün 110 firma üzerinde göründüğünü hatırlatan Şimşek, önümüzdeki bir aylık zaman dilimi içerisinde bu firmalara ait verilerin toplanmasının planlandığını ve elde edilen verilerin analizi sonucunda 2 bin firmanın çalışma kapsamına dahil edileceğini ve toplam döviz borcunun yüzde 83’üne ait detaylı veri takibi yapılacağını söyledi. Düzenlemenin kademeli bir uyum sistemi içerisinde ilerleyeceğini belirten Şimşek, sonraki aşamada 23 bin firmanın döviz ile borçlanmasının da yapısal bir bakış açısı ile ele alınacağını söyledi.