Demir çelik sektöründeki hareketlilik hakkında açıklamada bulunan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreter’i Veysel Yayan, ihracattaki toparlanmanın sektörde üretimin artmasına neden olduğunu, üretimin artmasının da istihdamı olumlu yönde etkilediğini söyledi. Türkiye’nin Çin’in dampingli fiyatlar vererek 2015 yılından bugüne kadar Pazar dengelerini alt üst etmesi dolayısıyla çok fazla zarar gördüğünü belirten Yayan, Çin’in sektörün en büyük üreticilerinden biri olması dolayısı ile yaptığı bu hareketin ülke ekonomisi açısından sıkıntılı olduğunu son dönemlerde toparlanma yaşandığını söyledi. Çinli firmaların hurda fiyatına yakın seviyede bitmiş ürün ihraç ettiklerini hatırlatan Yayan, Türk ihracatçıların bu gibi durumlar yüzünden pazarlarını kaybettiğini, iç piyasada Çin’den gelen ürünlere yönelik anti damping soruşturması taleplerinin sonuçlanmadığının altını çizdi.
Üretimde Artış Yaşandı
Çin’in zararına satışlarını bankaların desteklercesine karar verdiğini ve bu ülkede kömür üretimine kısıtlamalar getirilmesi sonucu demir çelik üreticilerinin fiyatlarının normal seviyelerine geldiğini belirten Yayan, Çinli firmaların kendi iç pazarlarına dönmesi ile Türk firmaların ihracat pazarlarında önünün açıldığını ve ihracattaki seviyede artış yaşandığını sözlerine ekledi.
Üretimde yaşanan bu artışın ilave vardiyaları yanında getirdiğini ve istihdamı da tetiklediğini belirten Yayan, referandum sonrasında tüketimde istikrarın yaşanması durumunda üretimin ve istihdamın artışının devam edeceğini söyledi.
İhracat İthalatı Geride Bıraktı
Dünya sıralamasında ham çelik üretiminde Almanya’dan sonra 8’inci sırada yer alan Türkiye, 2017 yılında ihracat oranını yüzde 13,5 artırırken ithalatta ise yüzde 23,6 oranında düşüş yaşandı. Yaşanan bu gelişme sonrasında ihracatın ithalatı karşılama oranı da artıya geçti ve yüzde 118,5 oranına kadar yükselmiş oldu.