İşsizlik maaşı alabilmek için işten atılmış olmak gerekirken bunun üzerine ikale sözleşmesi imzalayan kişilerin işsizlik maaşı alamayacakları belirtildi.
İşsiz kalanların işten kendi istekleri halinde atılmış olmaları halinde işsizlik maaşı aldıkları belirtildi. İşsizlik maaşı almak isteyen kişilerin belirtilen bir sözleşmeyi imzalamaları halinde işsizlik maaşı hayallerinin de suya düşeceği belirtildi. İkale sözleşmesini imzalayan vatandaşlar işten atılmaları halinde bile herhangi bir şekilde işsizlik maaşı alamayacakları için çalışma hayatları boyunca imzaladıkları sözleşmelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarı yapıldı.
İşsizlik durumunda kişileri maddi açıdan en çok rahatlatan durumların başında işsizlik maaşı geliyor. İşsizlik maaşı SGK ve devlet işbirliği ile işsizlerin belirli bir süre yaşamsal faaliyetlerine maddi açıdan devam etmeleri için gereken maddi desteği sağladığı için pek çok kişi tarafından büyük bir istekle alınıyor. Ancak işsizlik maaşı almayı engelleyen bazı durumlar olduğu için kişiler SGK tarafından en ince ayrıntısına kadar inceleniyor. İşsizlik maaşı alabilmek için kişilerin işten istifa etmeleri olumsuz bir durum olarak değerlendirilirken işveren tarafından işten atılmış olması gerekiyor. Bazı işverenlerin işten çıkartma sırasında işçilerine ikale sözleşmesini imzalattıkları tespit edildi.
İkale sözleşmesi bir anlamda kişinin kendisinin istifa ettiğini gösteren bir sistem olarak belirlendiği için işsizlik maaşı alamayacakları ortaya çıktı. Başka bir yönden düşünüldüğü zaman ikale anlaşması imzalamamış olsa ve işveren tarafından kıdem tazminatı ödenmiş olsa bile istifa kodu altında bir işlem yapıldıysa yine işsizlik maaşı alamayacağı ortaya çıktı. Bu durumda kodun değiştirilmesi, eğer değiştirilemiyorsa işverene dava açılması gerekmektedir.