Türkiye’de sigortalanan tarım alanları hakkında açıklamada bulunan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Anonim Şirketi (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, tarımın dünyada doğal risklere en açık sektör olduğunu bu yüzden sigortacılık açısından da bu sektörün en fazla riskli görüldüğü alanların başında olduğunu söyledi. TARSİM’in devlet desteği altında olduğunu ve bu sistemde devletin üreticiye prim desteğinde bulunduğunu, üreticinin poliçeyi satın alması durumunda poliçe üzerinde belirtilen primin bir kısmının devlet tarafından çiftçi adına havuza ödendiğini belirten Satoğlu, poliçedeki diğer kısmın da üreticinin kendisi tarafından havuza ödendiğini böylelikle sigortacılıktan kaynaklanan yüksek maliyetin bir kısmının devlet kanalı ile paylaşılmış olduğunu ve çiftçinin daha rahat hareket edilmesinin sağlandığını söyledi.
10 Yıldır Aktif
TARSİM’in 10 yıl önce kurulduğunu ve bu süreç içerisinde üreticiye 3,1 milyar lira üzerinde hasar tazminatı ödendiğini hatırlatan Satoğlu, 2016 yılında bu kapsamda 388 bin hasar dosyası oluşturulduğunu ve üreticiye toplamda 802 milyon lira hasar tazminatı ödendiğini söyledi. Üretimin artması ile hasar hacminin de büyüdüğünü belirten Satoğlu, 10 yıllık süreç içerisinde toplamda 3,1 milyar lira ödendiğini ancak son 2 3 yıllık zaman dilimi içerisinde bu rakamın yüzde 50’sinin ödendiğini söyledi.
Üretici Sigorta Yaptırmalı
Tarım alanında doğal risklerin gündeme gelmesinin çok muhtemel olduğunu belirten Satoğlu, üreticilerin bu konuda hassas davranması gerektiğini, sigorta yaptırmayan üreticinin bir sonraki yıl poliçe sayısında artışa neden olduğunu, ancak bir yıl hasar görmeyenin sigorta poliçesinden uzak durmasının doğru olmadığını bu konunun hassasiyet ile takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Yüzde 19 Sigortalı
Türkiye’de tarım alanlarının yüzde 19’unun sigortalı olduğunu belirten Satoğlu, bu oranın az olduğunu ama gelişmeye açık bir alan olduğunu ilerleyen zamanlarda sigortalı tarım alanlarının oranlarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi.