İstihdam seferberliğinin başlatıldığı günlerde pek çok bakanlıktan istihdam sağlama çalışmaları gelirken özel sektörde yapılan teşviklerde iş alanında yeni imkanların oluşmasını sağlıyor. Önemli olan doğru iş ve işçiyi buluşturmak olduğunu ve bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü belirten yetkililer istihdam çalışmalarını hızlandırırken Muş’tan gelen haber vatandaşların iş tercihlerinde değişiklik oluştuğunun bir göstergesi haline geliyor. Teknoloji ve sanayinin gelişmesi ile küçük yerleşim yerlerinden büyükşehirlere göç etme tercihinde bulunan vatandaşlar kırsal kesimdeki iş alternatiflerini değerlendirmeyi düşünmüyor. Muş’ta yaşayan ve geçimini hayvancılık ile sağlayan vatandaşlar aylık 4 bin lira maaş ile çoban bulunamadığı için maaşın 6 bin liraya çıkarıldığı ancak yine de hayvanlara çobanlık yapacak kimseyi bulamadıklarını söylediler.
Aylık 6 Bin Lira
Kentte hayvancılık ile uğraşan ve sürülerini emanet edecek çoban bulmakta zorluk çeken vatandaşlar, aylık maaşın 6 bin lira olduğunu buna ek olarak peynir, giyecek kıyafet, telefon kontörlü ve yün verildiğini ancak buna rağmen çalışacak kimse bulunamadığını, çoban bulunmadığı için çocuk ve kadınların çobanlık yaptığını söylüyor.
Hayvanlar Elden Çıkarılıyor
Bölgenin coğrafi konumunun besiciliğe uygun olduğunu ve bölgede yaşayan pek çok kişinin geçimini bu şekilde sağladığını belirten vatandaşlar, hayvanlara bakacak çoban bulunamadığı için pek çok hayvan sahibinin hayvanları elden çıkarmak zorunda kaldığını, köylülerin çözüm olarak kendi aralarında dönüşümlü olarak çobanlık yaptığını söyledi.
Büyükşehirlere Göç Etkiledi
Çobanlığın daha önce çok talep gördüğünü ancak son dönemlerde herkesin çalışmak için büyükşehirlere gittiğini belirten vatandaşlar, hayvan besiciliğinin devam edebilmesi için çobanlık mesleğinin de devam etmesi gerektiğini bu konuda çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.