Finansal sistemin derinlik kazanmasını sağlayacak çalışmaların devam ettiğini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapılacak bu yeni düzenleme ile vatandaşların yastık altında beklettikleri altınları ekonomiye sokmaya çalışacaklarını, âtıl durumda olan altınlardan ilave getiri sağlanmasının hem vatandaş hem ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu, tasarrufun artacağını ve ekonomiye ivme kazandıracağını söyledi. Türkiye’de altının güveni liman olarak görüldüğünü belirten Şimşek, ülkemizde altının geleneksel bir yatırım aracı olduğunu, vatandaşların birikim yapma düşüncesine giriştiğinde ilk adresinin altın olduğunu söyledi. Türkiye’de yastık altında bulunan altın oranının en az 2 bin 200 ton olduğunu ve bu miktarın yaklaşık olarak 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Şimşek, bu altınların ekonomiye kazandırılmasının çok önemli olduğunu bu konuda çalışmaların yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Altın Hesapları Etkili Oldu
Doların oynaklığı karşısında siyasilerin ve iş adamlarının vatandaşları altına yönlendirmesinin etkili olduğunu ve bundan sonraki süreçte de yatırım yapan vatandaşların altın yatırımlarını bankalarda altın hesaplarında tutmasının çok önemli olduğunu belirten Şimşek, altın hesap uygulamaları ile yastık altındaki bir miktar altının ekonomide dönmesinin sağlandığını ancak bunun istenilen seviyede olmadığını Türkiye’nin bu konuda potansiyelinin daha yüksek olduğunu söyledi.
İki Yeni Çalışma
Türkiye’de çok önemli bir miktarın yastık altında tutulduğunu belirten Şimşek, bunda ülkenin genel kültürünün ve psikolojik sebeplerin önemli olduğunu, yatırım araçlarının sınırlı olmasının da bu durumu tetiklediğini söyledi. İki yeni yatırım enstrümanının sunulması ile altın tahvili ile vatandaşlardan toplanan altın karşılığında belli bir oranda Türk Lirası getirisinin vatandaşa ek gelir sağlayacağını, getirinin altın fiyatlarına endeksli olacağını söyledi.