Resmî gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlığın Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği sonrasında bitki pasaportu ile hareket edebilecek olan bitkileri üreten, bu bitkilerin ticaretini gerçekleştiren ve depolama işlemlerini gerçekleştiren operatörlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan üretim alanları ile ilgili kullanılan kayıt sistemine dahil olması şartı koyuldu. Ülke genlinde zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitkileri üreten, ticaretini, ihracatını gerçekleştiren ve depolayanları etkileyen uygulama Resmî gazete ‘de yayımlanması ile resmileşmiş oldu. Uygulama sonrasında bu konumda olan kişi ve kurumlar kayıt sistemine dahil olmak zorundalar.
Yeni Düzenleme
Yapılan yeni düzenleme ile zararlı organizma taşıyıcısı olma ihtimali olan bitkileri üreten, ticaretini ve ithalatını gerçekleştiren ve depolayanların kayıt altına alınmasının, yapılan işlemlerin hareketlerinin izlenmesinin, herhangi zararlı bir canlıya rastlanılması durumunda kaynağın bulunmasının ve gerekli tedbirlerin alınmasının daha kolay olacağını, bazı eksikliklerin giderilmesinin ve işlemlerin daha etkin yürütülmesinin sağlanacağını belirten yetkililer, söz konusu duruma dahil olan kişi ve kurumları bu konuda hassasiyet göstermeleri konusunda uyardı.
Kayıt Sistemi Zorunluluğu
Tebliğin Resmî gazete ‘de yayımlanması ile bitki pasaportu ile hareket edebilecek bitkileri üreten, depolayan, ticaretini yapan operatörlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan üretim yerleri ile ilgili bir kayıt sistemine dahil olması zorunluluğunu hatırlatan yetkililer, vatandaşların detaylı bilgiyi bakanlık üzerinden elde edebileceğini açıkladılar. Yetkililer bitki pasaportlarında zorunlu bilgilerin bulunması durumunda, bitkilerin tek etiketle dolaşıma girebilmesinin önünün açıldığını, ikin kez bitki pasaportu çıkartılmasına gerek olmadığını söylediler.