Beyaz eşyaya ve mobilyaya uygulanan indirim devlet bütçesinde vergi kaybına neden olmadı.
Beyaz eşyada uygulanan ÖTV sıfırlandı, mobilyadaki KDV ise yüzde 8 oranına düşürüldü. Vergi oranlarının düşürülmesi devletin 2017 bütçesinde açığa neden olacak diye düşünülürken, vergi gelirinde artış kaydedildi.
ÖTV ve KDV indirimleriyle yaklaşık 75 milyon TL’lik vergiyi gözden çıkaran devlet zarar etmedi. Hatta aksine 25 milyon TL’lik vergi artışı yaşadı. Vergi indirimleri sonrasında piyasa bir anda hareketlendi. Beyaz eşya ve mobilya satışlarında beklenenin üzerinde hataya geçen satış miktarları doğal olarak vergi gelirinin de artmasını sağladı. Artan satışlar Bakanlığın yüz milyon TL vergi geliri elde etmesinin önünü açtı. Satışların yüzde 30’un üzerinde arttığını belirleyen bakanlık, nisan sonunda sona erecek vergi indirimini uzatabileceğinin ilk sinyallerini de verdi.
3 Şubat 2017 tarihinde alınan kararla beyaz eşyaya uygulanan yüzde 6,7 oranındaki özel tüketim vergisi sıfırlanmıştı. Mobilya ürünlerinde uygulanmakta olan katma değer vergisi ise yüzde 18 seviyesinden yüzde 8 seviyesine çekilmişti.
Alınan bilgilere göre beyaz eşyada vergi indirimi öncesinde satış miktarı 475 bin seviyelerinde gerçekleşmişti. Uzmanlar “Söz konusu vergi indirimi uygulanmamış olsaydı satış miktarı 400 bin seviyesine kadar gerileyecekti” derken, indirimle birlikte ocak ayını takip eden ayda satış miktarı yaklaşık 600 bin adet seviyesine kadar yükseldi.
Yani sadece bir ay içerisindeki artış yüzde 31,8 seviyesinde hayata geçti. Hükümet tarafından alınan vergi indirim kararı hem piyasanın hareketlenmesini sağladı, hem de devlet kasasın ciddi bir giriş sağladı. Maliye Bakanı indirim sonrasında yaklaşık bir milyar kadarlık vergiden vazgeçtiklerini ifade etmişti.
Tüm bu olumlu hava yanında vatandaşta indirimlerden memnun kaldı. Beyaz eşya ve mobilyadaki indirim vatandaşın cebine uygun fiyatları beraberinde getirdi. İhtiyaçlarını ertelemekte olan vatandaşlar indirimle birlikte satış noktalarına koştu.