Gözler Türkiye’nin gaz depolama kapasitesine çevrildi. Dünya Petrol Konseyi Başkanı konu hakkında önemli açıklamalar yaptı.
Dünya Petrol Konseyi Başkanı, Türkiye’den var olan gaz depolama kapasitesini değerlendirdi. “Türkiye gaz depolama kapasitesini yükseltirse, gaz çıkarımı yapmadan gaz satan ülkeler arasına girebilir” diyen Dünya Petrol Konseyi Başkanı, Türkiye’nin coğrafi konumunun bu satışa imkan sağlayabileceğinin altını çizdi.
Coğrafi Konuma Dikkat Çekildi
“Türkiye’nin coğrafi konumu gaz satmak için çok uygun. Gazı depolama noktasında biraz daha fazla çalışma yaparsa, dünya gaz piyasasında önemli bir rol üstlenebilir. Enerji sektöründe Avrupalı ülkeler Türkiye’nin kapısını çalabilir” şeklinde konuştu. Türkiye ise doğal gaz depolama konusunda geçen aylar içerisinde önemli bir proje için düğmeye başmış, projede üretim çalışmalarına başlamıştı.
Bu kapsamında yapılan çalışmalar sonrasında projelendirilen Tuz Gölü altında inşa edilmiş olan gaz depolama alanı için inşa süreci tamamlanmış, tesis şubat ayında törenle hizmete açılmıştı. Tuz gölü doğalgaz depolama alanının hacmi ise bir milyar küp olarak duyurulmuştu. Tesisin ilk etapta yarım kapasite olarak çalışacağı, kalan bölümün inşa edilmesi ardından ise tam kapasiteye geçeceği bildirilmişti. Tesis tam kapasite hizmete girdiğinde günlük bazda kırk milyon metreküplük gaz temin edebileceği kaydedilmişti.
İşte tüm bu gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Dünya Petrol Konseyi Başkanı, “Türkiye bu noktada risk almalı. Yeni depolama alanlarını inşa etmeli ve hizmete sokmalı. Türkiye konumundan faydalanarak, gaz çıkarımı yapmasa da büyük bir satıcı haline gelebilir. Bu noktada gerek yönetimsel olarak gerek finans olarak risk alınmalı” şeklinde konuştu.