İşten ayrılanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatının sadece maaşla sınırlı olmadığı, yol, yemek ikramiye, yemek çeki gibi ödemelerinde dahil olduğu açıklandı.
Son dönemlerde kıdem tazminatı hakkında çeşitli çalışmalar yapılırken bu konu en çok tartışılan durumlar arasında yer almaya başladı. SSK’lı olan işçilere tanınmış bir hak olduğu ifade ediliyor. İşverene bağlı olarak çalışan tüm işçilerin işten çıkmaları halinde kıdem tazminatı alma hakları bulunuyor. Ancak Bağkurlu ve emekli sandığına bağlı olan kişilerin kıdem tazminatı alma gibi bir durumlarının olmadığı defalarca açıklandı. Kıdem tazminatını hak etmek için bazı şartlara uyum sağlamak gerekiyor. Bunun için aynı iş yerinde kesintisiz olarak bir yıl süre ile çalışmak gerekiyor. Tazminat için üst limit bu yıl yapılan düzenlemeler sonrasında belirlendi.
Bir çalışanın kıdem tazminatını alabilmesi için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekiyor. Ancak bazı istisnalar da kıdem tazminatı alabilmesi için yeterli sebep olarak ifade ediliyor. Erkek işçiler askerlik için çıkmak zorunda kaldıysa kıdem tazminatı alabildiği gibi kadın işçi ise evlilik ve hamilelik gibi durumlarda işten çıktığı takdirde kıdem tazminatı alabilecek. Ancak bir yıl çalışma şartı her durumda geçerliliğini koruyor. Normal şartlarda istifa ederek işten ayrılan bir işçiye kesinlikle kıdem tazminatı verilmezken bu süreç içerisinde maaşını eksik aldığı, fazla mesai ücretlerinin ödenmediği ve işverenin kötü niyetli davrandığı durumlar tespit edildiği zaman kıdem tazminatı ödemelerinin yapılmasına karar verildi.
Yapılan son açıklamalarda bazı bilinmeyenler açığa kavuşturuldu. Bu süreç içerisinde kıdem tazminatı sadece maaş üzerinden hesaplanmıyor. Yol ücreti,yemek çekleri,yol yardımı, gıda yardımı, ödenen primler, verilen ikramiyelerinde hesaplanacağı açıklandı.