Teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirleyen Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) hakkında açıklama yapan Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, bundan sonraki süreçte MYK hizmetlerine erişimin e–devlet kapısı üzerinden yapılacağını söyledi. E–devlet kapısının kuruluş amacının kamu kurumlarını e–devlet hizmetlerini, işletmelere vatandaşlara, kamu kurumlarına güvenli, tek bir kaynaktan ve etkin bir şekilde sunmak olduğunu belirten yetkililer, son süreçte e–devlet kapısının mobil dünyadaki yerini aldığını söyledi.
Çok Yol Alındı
Kullanıcıların sisteme e -devlet şifresi, internet bankacılığı, elektronik imza, mobil imza ve yeni kimlik kartları ile giriş yapabildiğini söyleyen yetkililer, projenin 2008 yılında 22 hizmet ile başladığını bugün verilen hizmet sayısının 1850’ye ulaştığını ve 32 milyona yakın kullanıcı sayısına ulaşıldığını, bu süreç içerisinde çok yol kastedildiğini söyledi. Sunulan hizmetlerin 20 adedinin barkotlu belge hizmeti olduğunu belirten yetkililer, e devlet kapısından alınan barkotlu belgelerin resmi yazı niteliği taşıdığını ve vatandaşlar tarafından ilgili kamu kuruluşlarında kullanılabildiğini söyledi.
Mobil Hizmet
Farklı platformlar için mobil uygulamalar geliştirildiğini ve e devlet kapısının da bu platformlarda yerini aldığını belirten yetkililer, mobil e-devlet kapısı ile 10 milyondan fazla kullanıcıya 500’e yakın hizmet sunulduğunu ve uygulamanın yaygınlaşmasının, etkinliğinin artırılmasının hedefler arasında bulunduğunu söyledi.
48 Meslekte Belge Alma Zorunluluğu
Türkiye’de özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kategorisinde mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu olduğunu belirten yetkililer, şu anda 48 meslek dalına zorunluluk getirildiğini ancak yıl sonuna kadar bu sayının 115’e çıkmasının planlandığını söyledi.