Yurt dışında yaygın hale gelen ahlaklı hackerlerin yakın zamanda Türkiye’de de yaygın hale gelmesi beklenirken alınan ücretler adeta dudak uçuklattı.
Yurt dışında son dönemlerde şirketlerin kendi bünyesinde çalışan birçok hackerin olduğu tespit edildi. Özellikle büyük firmaların hackerlerle anlaştıkları ve herhangi bir siber saldırıya karşı bu şekilde önlem aldıkları belirlenmişti. Ahlaklı hackerler olarak ifade edilen bu kişilerin şirketlerin güvenlik sistemlerine sızmaya çalışan kötü niyetli kişileri engelledikleri ve şirketin kendi güvenlik sistemlerini test ettikleri tespit edildi. Bu durumda farklı sistemlere girmeden, zarar vermeden sadece şirketlerin yararına çalıştıkları belirlendiği için ahlaklı hackerler ismini aldıkları açıklandı.
Yapılan çalışmalarla birlikte şirketlerin güvenliğini sağlamalarından dolayı etkili çalışmalar sunan bu hacker grubunun ilerleyen zamanlarda Türkiye’de de yaygın hale gelmesi planlanıyor. Son dönemlerde Türkiye’de dijitalleşmenin artması sonucunda bu durumun birçok riski de beraberinde getirdiği tespit edildi. Dijitalleşmenin her geçen gün artması ile birlikte detaylı bir inceleme yapıldığı zaman 40 bin güvenlik mühendisine ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı. Ancak mevcut altyapı içerisinde güvenlik mühendislerinin yetişme sayısı ihtiyaçların çok altında kaldığı için belirlendiği gibi bir sistem oluşturulamıyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda açığı kapatabilmek için güvenlik mühendisi eğitimlerine ağırlık verilmesi gerektiği düşünülüyor.
Siber dünyanın büyümesi ile birlikte ülkelerin hackerlere verdikleri önem bir kez daha artmaya başladı. İngiltere’de ahlaklı hacker takımında çalışan kişilerin 406 bin liraya kadar çıkan maaşlar aldıkları belirlendi. Ülkemizde de yeni yeni yetişen ve devlet güvencesi bulunan hackerlerin aylık 10 bin lira maaş aldıkları tespit edildi. Aradaki uçurum dikkat çekerken hackerlerin almış oldukları maaşlarda dudak uçuklatmaya devam ediyor.