Hazine garantili kredi kefalet sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uygulanan bu sistem ile sürdürülebilir bir finansman ilkimi oluşturmayı çabaladıklarını, bu sistem sayesinde ekonominin daha da canlanacağını ve piyasaların bundan çok olumlu etkileneceğini, KOBİ’lerin rahat bir nefes almasının sağlanacağını söyledi. Uzun süredir gündemde olan kredi kefalet sistemi protokolü Kredi Garanti Fonu A.Ş (KGF) ve Hazine Müsteşarlığı arasında imzalandı. İhracatçıların ve KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylamasını sağlayacak sistem pek çok kesim tarafından sevinç ile karşılandı. Konu hakkında açıklamada bulunan Şimşek, çalışmaların 2016 yılının ikinci yarsısından itibaren daha da hızlandığını, hazine destekli kefalet sisteminin daha etkin hale gelmesi ile reel sektör ile bankacılık sektörünün rahatlayacağını, yapılan yasal düzenlemelerin çok büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.
Çok Önemli Bir Adım
Gerçekleşen bu protokol imzalanmasının çok önemli bir adım olduğunu belirten Şimşek, sağlanan kefaletlerin tutarının bundan üst sınırının bundan önceki süreçte 20 milyar lira olduğunu, imzalanan protokol sonrası bu tutarın 25 milyar liraya çıktığını, aradaki farkın ciddi bir rakam olduğunu ve bankacılık sektöründen yararlanmak isteyenlere çok önemli bir imkân sunulduğunu söyledi.
Süreç Hızlanıyor
İmzalanan yeni protokol ile kredi kefalet sürecinin hızlandığını belirten Şimşek, portföy garanti sistemi tesis edilmesi ile bu çalışmaların yürütüldüğünü, hazine olarak belirlenen 250 milyar liranın üst limit olduğunu söyledi.
Abartılı Teminat Doğru Değil
Bankacılık sektörüne de çağrıda bulunan Şimşek bankaların talep ettikleri abartılı teminat talebini doğru bulmadıklarını, bu hazinenin kredinin durumuna göre KOBİ dışındakilere yüzde 85, KOBİ’ler için yüzde 90, ihracatçılar için ise yüzde 100 oranında kefil olacağını söyledi.