Badem Çağlası Seyyar Satıcıların Yüzünü Güldürdü
Silifke’den 10 liraya yola çıkan badem çağlası Çanakkale’ye gelene kadar 40 lira değer kazandı. Çanakkale’de seyyar satıcılar çağlanın kilosunu 50 lira olarak vatandaşlara sundu. Bu fiyat seviyesine rağmen vatandaşların badem çağlası talebi yüksek oldu.
Badem çağlası hem manavlardaki hem pazar tezgahlarındaki hem de seyyar satıcı tezgahlarındaki yerini aldı. Çağlanın en erken hasadının yapıldığı bölge alan Mersinin Silifke ilçesinde toplanan ürünler tüm yurda ulaşmaya başladı. Bu kentler arasında özellikle İstanbul, Ankara ve Çanakkale en fazla talebin olduğu kentler olarak kayda geçti.
Silifke ilçesindeki badem çağlası üreticileri kilogram başına 10 lira kazanç elde etti. Fakat çağla büyük kentlere gelene kadar her aşamada yeni bir fiyattan satıcıya ulaştı. Son satıcıya gelene kadar beş katına ulaşan çağlaların kilo fiyatı 50 lira sınırına dayandı.
Satıcılar kilo ile alım olmayınca çareyi kese kağıtlarında satmakta buldu. Yüz gram olarak hazırlanan çağla keseleri 5 liradan alıcı buluyor.
Bu kapsamda satışlarına devam eden Çanakkaleli satıcılar kordon boyunu mesken tuttu. Son günlerde Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı etkinliklerinin de düzenlendiği kordon boyunda çok sayıda çağla satıcısı görmek mümkün. Vatandaşların etkinliklere olan ilgisi yanında, yılın ilk hasadı çağlalarda kapış kapış satılmaya başlandı. Satıcılar satışların durumundan memnun iken bazı vatandaşlar fiyatın yüksek olduğundan şikayet etti. Badem çağlası satıcıları fiyatların birkaç hafta içerisinde düşeceğini ifade etti. Eriklerin tezgahlara geleceğinin de müjdesini veren satıcılar “2 hafta sonra çağla yanında erikte satacağız” dedi.