Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında Türkiye genelinde üretilen elektrik için ödenen destek miktarı geçen yılın aynı dönemine göre 90 milyon artarak 1 milyar 55 milyon 205 bin liraya yükseldi.
Enerji Piyasaları İşletme AŞ tarafından yayınlanan verilere göre YEKDEM çalışmaları kapsamında 2017 yılının Şubat ayında üretilen elektrik miktarı 3 milyar 301 milyon 665 bin kilovatsaate ulaştı. Böylece Şubat ayı boyunca üretilmiş olan toplam elektrik miktarının yüzde 14,7’si yenilenebilir enerji kapsamındaki santrallerden sağlanmış oldu.
YEKDEM Nedir?
Yekdem, rüzgar, güneş, jeotermal, dalga, akıntı enerjisi, biyokütleden elde edilen gaz, kanal ve nehir gibi rezervuar alanı on beş kilometrekarenin altında olan hidroelektrik santralleri gibi elektrik üretim alanlarının kurulması ve işletilmesine destek olmak amacıyla kurulmuş bir mekanizmadır.
Bu kapsamda Şubat ayı içerisinde 1 milyar 508 milyon 652 bin 78 kilovatsaat enerji rüzgar santrallerinden, 1 milyar 299 milyon 234 bin kilovatsaatlik elektrik hidroelektrik kaynaklarından üretildi. 493 milyon 779 bin kilovatsaatlik elektrik üretimi ise biyogaz, biyokütle, jeotermal ve çöp gazı gibi kaynaklardan elde edildi. Toplamda bu kaynaklardan elde edilen elektriğe 986 milyon 14 bin 436 lira ödeme yapıldı.
Ülkemizde henüz çok fazla üretim olanağı bulunmayan güneş enerjisi tesislerine ise 69 milyon 190 bin 863 lira ödeme gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde güneş enerjisi tesisleri için de farklı projeler ortaya koymayı beklediklerini söyleyen Enerji Piyasaları İşletme AŞ yetkilileri YEKDEM kapsamında yapılan 1 milyar 55 milyon 205 bin liralık ödemenin ülkemiz için büyük bir adım olduğunu ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.