Çevre dostu olarak bilinen rüzgâr santrali ve güneş enerji sistemlerine yapılan yatırım ve destekler her geçen gün artarak devam ediyor. Coğrafi konum itibari ile yenilenebilir enerji için çok uygun olan ülkemizin hemen her yeri rüzgâr enerjisi ve güneş enerji santralleri için uygun bir konumda bulunuyor. YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması) kapsamında üretilen yenilenebilir enerji için ödenen destek miktarı şubat ayında geçen yılın şubat ayına göre 86 milyon 389 bin lira artış gösterdi. Yaşanan bu artıştan sonra yapılan destek tutarı 1 milyar 55 milyon 205 bin liraya ulaştı.
Yenilenebilir Enerji
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. verilerine göre YEKDEM kapsamında yenilenebilir enerji kaynakları ile oluşturulan güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi santrallerinde 3 milyar 301 milyon 665 bin kilovatsaat elektrik üretildi. Verilen bilgilere göre geçen ay üretilen toplam elektriğin yüzde 14,7’si YEKDEM kapsamında üretilen elektriklerden karşılandı.
Farklı Alanlardan Elektrik Üretimi
Türkiye’nin yenilenebilir enerji için coğrafi konumunun çok uygun olduğunu belirten yetkiler, bundan sonraki süreçte yenilenebilir enerji sistemleri için yatırım ve desteklerin devam edeceğini ve elektrikte dışa bağımlılığın sonlandırılması için çalışmaların yürütüleceğini söylüyor. Geçtiğimiz yıl YEKDEM kapsamında üretilen elektriğin 1 milyar 508 milyon 652 bin 78 kilovatsaatlik kısmının rüzgâr santrallerinden elde edildiğini belirten yetkililer, 1 milyar 299 milyon 234 bin kilovatsaatlik elektriğin hidroelektrik kaynaklardan, kalan 493 milyon 779 bin kilovatsaatlik elektriğin ise jeotermal, biokütle, biyogaz ve çöp gazı kaynaklarından üretildiğini açıkladılar.
Belirtilen kaynaklardan üretilen elektriğe 986 milyon 14 bin 436 lira ödeme yapılırken, lisansız güneş enerjisinden elde edilen elektrik için 69 milyon 190 bin 863 lira ödeme gerçekleştirildi.