Rekabet yasağı sözleşmesi işverenlerin gelecekteki iş durumunu koruma altına alırken işçinin ilerdeki iş hayatını olumsuz etkileyebileceğinden dolayı dikkatli davranılması gerektiği öneriliyor.
İş hayatında dikkatli olmak ve işverenin hazırlamış olduğu sözleşmeleri imzalarken zaman zaman dikkatli davranmak oldukça önemli olacağından dolayı özellikle rekabet yasağı sözleşmesine dikkat etmek gerekiyor. İş dünyasında işçiler çoğu zaman iş yaptıkları sırada oluşturmuş oldukları müşteri portföyünü hafife almamakla birlikte ilerleyen dönemlerde kendi işlerine yarayabileceğinden dolayı bu konuda işverenin karşısına güçlü bir rakip olarak çıkabilmektedirler.
Bazı zamanlar işçiler işveren yanında yapmış oldukları işi en iyi şekilde öğrendikten sonra işten ayrılarak o alanda kendi işlerini kurmayı tercih ederler. Çalıştıkları sırada edinmiş oldukları müşteri portföyü ise yanlarına kar olarak kalırken durumu değerlendirebilirler. Bu durum eski işvereni ile arasında büyük bir rekabet durumunun oluşmasına neden olmaktadır. Eski işveren bu durumda büyük zarara uğrayan kişi olarak değerlendirilebilir. Bu durumu engellemek ve daha bilinçli davranmak isteyen çoğu işveren son zamanlarda çalışanlarına rekabet yasağı sözleşmesini imzalatmak için harekete geçtiler. Bu sözleşme ileriki dönemler için işverenin işini garanti altına alıp korurken, işçilerin iş bulmalarını zor hale getirmektedir.
Bu sözleşmenin yazılı halde yapılması gerekiyor. Yapılan sözleşme içerisinde işçinin ilerleyen dönemlerde işveren ile rekabet içerisine girmeyeceği yönünde bir maddenin eklenmesi sonucunda gerçekleştirilebiliyor. Sözlü olarak yapılan anlaşmalar ve vaatler hukuk alanında herhangi bir geçerlilik taşımıyor. Rekabet yasağı sözleşmesi işçinin ekonomin hayatını da tehlike altına atacağından dolayı işçiler bu sözleşmenin imzalanmasına karşı uyarılıyorlar.