Badem Çağlasına Kayısı Çağlası Rakip Oldu
Baharın müjdecisi olarak bilinen meyveler pazar tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Önce erik sonra badem çağlası derken şimdide kayısı çağlasının hasadı başladı.
Yılın ilk kayısı çağlası hasadı erikte olduğu gibi Mersin kentinde başladı. Silifke İlçesinin verimli topraklarında yetişen kayısı çağlası toplanmaya başlandı.
Kayısı çağlasının kilo fiyatını 10 TL’den satışa sunan üreticiler bu yılki hasattan umutlu olduklarını kaydetti.
Silifke’de hasadı yapılan ürünlerin paketlenerek büyük kentlere gönderildiği öğrenildi. Silifke’nin Atayurt Hal Tesislerinde paketlenen kayısı çağlasına en fazla talebin Ankara ve İstanbul’dan geldiği kaydedildi. Özel paketlere yerleştirilen ürünler şimdiden yola çıktı.
Silifke Kayısı Üreticileri Birliği bu yılki kayısı çağlası hasadından üreticinin ümitli olduğunu belirtti. Birlik Başkanı İsmail Gürses, “Erik ve badem çağlası yanında rekabete kayısı çağlası da dahil oldu. Bu ürüne talep oldukça yoğun. Üretici ilgiden oldukça memnun” dedi.
Bölgedeki üreticilerin bu rekabet ortamında daha fazla ürün elde etmek ve ürünün kalitesini arttırmak için kayısı ağaçlarının bakımlarına önem verdiğini belirten Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı, “Üreticimiz eskisine göre bu konuda çok daha bilinçli” şeklinde konuştu.
Kayısı üretimini arttırmak için eskiden de çağla halinde olan meyvelerin toplandığına işaret eden Başkan, “geçmişte verimi arttırmak için toplanan kayısının çağla hali çöp oluyordu. Şimdi ise bu ürünlerde satışa sunularak hem çöpe gitmekten kurtuluyor hem de üreticiye kazanç olarak geri dönüyor” dedi.
Kayısı hasadı için gün sayan Silifkeli üreticiler, ağaçların bahar soğuğundan etkilenmemesi için ağaçları örtü altında korumaya alıyor. Nisan ayında ilk kayısı hasadının başlayacağını ifade eden İsmail Gürses, “Bu sene 1200 dönümlük arazi kayısı ağacı ile kaplı. Bölgeden bu yıl beklediğimiz kayısı hasadı miktarı ise on bin tondan fazla” dedi.