Her geçen gün ülke genelinde dumansız hava sahası adına getirilen düzenlemeler ile yasaklar daha ciddi bir boyuta taşınırken, yetkililer tarafından son dönemde sarmalık tütünün kayıt dışılığının attığı ve bu oranın yasal sigara piyasasının yüzde 20’sine ulaştığı bilgisi verildi. Yetkililer tarafından açıklanan 2016 yılı verilerine göre kaçak olarak satışı gerçekleştirilen ve yasal olmayan bu yollar ile kullanılan sarmalık tütünlerin vergisi tahsil edilirse devlete 7,5 milyar lira ek gelir sağlanmış olacak. Kayıt dışı bu satışların ülke ekonomisine büyük zararı olduğunu belirten yetkililer, kaçak sigara tüketimi ile mücadelenin her geçen gün daha kapsamlı olarak devam ettiğini belirtiyor.
2014’te Yüzde 20’ye Ulaştı
Tütün ürünleri kaçakçılığının küçük esnafın gelirleri başta olmak üzere kayıtlı istihdam ve ülke ekonomisine büyük zarar teşkil ettiğini belirten Tütün Sanayicileri Derneği, yaptıkları araştırma ile kaçak sigara ticaretinin 2009 yılına kadar yüzde 5- 7 arasında seyrettiğini 2014 yılında bu rakamın yüzde 20,7’lere kadar çıktığını, kaçakçılıkla mücadele sayesinde son dönemlerde bu rakamların yüzde 10’lara kadar gerilediğini belirtirken sektör temsilcileri bu gerilemede kaçak olarak satılan açık tütünün büyük etkisi olduğunu belirtiyor.
Yüzde 80 Daha Ucuz
2010 yılı itibari ile tütün mamullerine uygulanan vergilerin artırılması sonucunda fabrikasyon sigaraya göre yüzde 80 daha ucuz olan sarmalık tütünün kayıt dışı piyasası büyümeye başladı. Çoğunlukla Bitlis, Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari’de üretilen açık sarmalık tütünler yasal sigara piyasasının yüzde 20’si büyüklüğe ulaştı.
Geniş Kapsamlı Mücadele
Kayıt dışı sarmalık tütünlere karşı kapsamlı mücadele Maliye ve İç İşleri bakanlığı tarafından yürütülüyor. Konu hakkında açıklamaya yapan Maliye bakanı Ağbal, bu konuda iki bakanlığın geniş kapsamlı bir mücadele içine girdiğini, bu kayıt dışı ortadan kalktığı taktirde devlete 7,5 milyar lira kazandırılacağını söyledi.