Arıtma tesislerinde yıllardır çamurla ilgili çalışmalar yürütülüyordu ancak arıtma esnasında çıkan çamurlar için herhangi bir geri dönüşüm ve yenilenme işlemi başlatılmamıştı. Son olarak Katı Atık Depolama Sahası’nda oluşan metan gazından elektrik üretilmesinden sonra arıtma tesislerinden çıkan çamurlar için de harekete geçildi. Yapılan çalışmalar sonucunda arıtma tesislerinden çıkan çamurların yakılması ile elektrik elde edilmesinin doğru bir karar olacağı netleşince çalışmalar hızlandırıldı.
100 Ton Atık Çamur
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamalara göre arıtma tesislerinde günlük 100 ton atık çamur yakılması ile yaklaşık olarak 2,5 megavat elektrik üretilmesi planlanıyor. Belediyenin açıklamasına göre elektrik üretecek tesis en kısa süre içerisinde hizmete girecek.
Adım Adım Yeşil Bursa
Yapılan bu geri dönüşüm çalışmalarının Bursa’nın eskide olduğu gibi yeşil Bursa olarak anılmasına olanak sağlayacağını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, elektrik üretecek tesisin kısa sürede hizmete girmesi ile hem ekonomiye katkı sağlanacağını hem de çevre için büyük bir adım atılacağını söyledi. Bursa’nın gelişen teknoloji ve sanayileşmenin etkisi altında kalmaması için çalıştıklarını ve daha yaşanılabilir bir kent organize etmek istediklerini belirten Altepe, arıtma tesislerinde atık olarak ortaya çıkan çamurların bertaraf edilmesinin bir gereklilik olduğunu uzun yıllardır bir sorun olarak algılandığını ancak bundan sonraki süreçte yakılıp elektriğe dönüştürülmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
12 Yılda Amorti Edecek
Hizmete girecek tesisin 12 yıl gibi bir süre içerisinde kendisini amorti edeceğini belirten Altepe, günlük 2,5 megavat elektrik üretimi sağlanacağını ve hem ekonomiye katkı sağlanacağını hem de atık çamurun ortadan kaldırılmış olacağını sözlerine ekledi.