2016 yılında ülkemizde yaşanan ekonomik ve siyasi gerilimlerin sonrasında düşüşe geçen ekonomik seviye her geçen gün daha iyiye doğru gitmeye başladı. Özellikle darbe girişimi sonrası yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda ülkenin bir kaos ortamına çok yakın olduğu açık bir gerçekti. Ekonomik dalgalanma Rusya ile yaşanan krizin turizmden ihracata kadar pek çok farklı alanda negatif etki göstermesi sürecin daha zor atlatılmasına neden oldu. Sonraki süreçte doların aşırı yükselmesi ise dönüşü olmayan bir yola girildiği izlenimi oluştururken siyasilerin ve ülkede önde gelen iş adamlarının vatandaşları dolar bozdurmaya teşvik etmesi, bankalar ile görüşülüp kredi faiz oranlarının düşürülmesi, istihdam seferberliğinin başlatılması ve yapılan teşvikler ile sıkıntılı sürecin izleri silinmeye çalışıyor. Özellikle Rusya ile yaşanan krizde de iki ülke siyasilerinin bir araya gelip barış imzalaması ekonomide olumlu sonuçlar doğurmaya başladı.
Önlemlerin Desteği Etkili
Ülkenin son durumunu değerlendiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, hükümet tarafından uygulanan önlemlerin ekonomi alanında büyük destek sağladığını, yapılan bu çalışmaların ekonomide toparlanma eğilimini başlattığını ve bu sürecin bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğini söyledi.
Güven Endeksi
Reel sektör güven endeksi konusunda d açıklama yapan Çetinkaya güven endekslerindeki bozulmanın son dönemde kısmen de olsa tersine döndüğünü ve pozitif sonuçlar alınmaya başlandığını, ihracat siparişlerinde buna paralel olarak kayda değer bir artış olduğunu söyledi.
İkinci Çeyrekte Hızlanır
Elde edilen verilere göre ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrekten itibaren daha hızlı hale gelebileceğini ve güç kazanacağını belirten Çetinkaya, 2016 yılının zorlu günlerinin geride kalacağını ve bu yılın bir toparlanma süreci olacağını sözlerine ekledi.