2017 Ilımlı Toparlanma Yılı Olacak
Ekonomik Kalkınma ve İktisadi İşbirliği Örgütü 2017 yılı küresel büyüme tahminlerini açıkladı. Küresel ekonomide “2017 yılı ılımlı toparlanma yılı olacak” diyen örgüt, 2017 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,3 seviyesinde tuttu. 2018 yılındaki büyüme tahmini ise yüzde 3,6 oranında ön gördü.
Küresel büyüme rakamları açıklamasında, büyümeyi milliyetçi akımların destekleyeceği kaydedildi. Merkez Bankalarının yürüteceği para politikalarının ılımlı büyümeyi destekleyeceği de nedenler arasında gösterildi.
OECD’in baş ekonomisti tarafından yapılan açıklamada, dolar konusunda da değinildi. Baş ekonomistin bu konudaki yorumu “Amerika faiz artırımına giderse dolar değer kazanacaktır. Bu para birimi ile borçlanan piyasalar ise durumdan ciddi anlamda etkilenecektir” şeklinde oldu.
OECD’in baş ekonomisti küresel ekonomiyi anlık olarak da değerlendirdi. Bu konudaki açıklamasında “Milliyetçilik ekonomide farkında olunmayan bir gerçek! Milliyetçilik söz konusu olduğunda politik gelişmeler ve alınacak kararlar piyasaları nasıl etkiler bunu tahmin etmek gerekten zor” ifadelerini kullandı.
ABD’deki seçim sürecinde Başkan Trump’ın izlediği politikaya işaret eden OECD baş ekonomisti, “Trump ticarette önceliği hep ABD’ye verdi” dedi. OECD baş ekonomisti açıklaması sırasında “Bu süreçte ve sonrasında ithalat konusunda bazı ülkelerden ek gümrük vergisi almaya başlayan Amerika, ticaret yaptığı diğer ülkelerin de endişelenmesine neden oldu” ifadelerini de kullandı.
Bu milliyetçi ekonomik kararlar sadece Amerika’da yaşanmadı. Fakat ABD’de ithalat edilen ürünlerin maliyetinde yüzde onluk artışın beklendiği kaydedildi. Ek gümrük vergileri, ülkenin ihraç ettiği ürünlerde de yüzde 15’lik oranda ekstra maliyete neden oldu.