Kadınların iş dünyasında bulunmaları için yapılan teşviklerin gündemde olduğu son günlerde Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) açıklamış olduğu rapor Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk sıraya yükseltti. TÜRKONFED tarafından yapılan İş Dünyasında Kadın Raporu’na göre ülkemiz 2007 ve 2015 yılları arasında gerçekleştirdiği kadın istihdamı ile 63 ülke arasında yüzde 77’lik oran ile birinci sıraya yükseldi. Rapora göre Türkiye 2007 ve 2015 yılları arasında düzenli ücretli işler kapsamında bulunan işlerde 2 milyon 160 bin kadına net iş sağladı ve kadın istihdamını en fazla artıran ülke oldu.
Yüzde 40 Kadınların
Dünya Kadınlar günü öncesinde yaptığı açıklama ile ülkedeki kadın istihdamına dikkat çeken TÜRKONFED raporuna göre 2007 ve 2015 yılları arasında Türkiye’de düzenli ücretli sınıfında 5 milyon 325 bin kişi için istihdam yaratıldı ve bu istihdamın yüzde 40’ını kadınlar oluşturdu.
Eğitim Belirleyici Faktör
Kadınların iş gücüne ve ekonomiye katkıda bulunmasında eğitimin belirleyici bir faktör olarak gösterildiği raporlamaya göre 2015 yılı raporlarına göre Türkiye’de halen yaklaşık olarak 20 milyon kadın başta ev işleri olmak üzere farklı sebepler yüzünden iş gücüne katkıda bulunamıyor. 2007 yılında ülkede yükseköğretimdeki kız çocuklarının yüzde 18,7 oranında olduğu belirtilen raporda 2015 yılında okullaşma oranı ise yüzde 41,1 seviyesine yükseldi. Kız çocuklarının eğitim almasının ekonomiye katkıda bulunmasında büyük etkileri bulunuyor.
Doğu Ve Güneydoğu’da Artış Var
İŞKUR tarafından yürütülen toplum yararına yapılan işbaşı eğitim programları sonucunda iş dünyasında sigortalı çalışmaya başlayan kadın sayısında en fazla artış Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşandı. Özelikle Bingöl, Kilis, Şırnak ve Bingöl’de sigortalı kadın istihdamı artışı oldukça yüksek.