Yapılan son düzenlemelere göre 2007 ile 2011 yılları arasında büyük bankalardan kredi çeken vatandaşların açacakları davalar sonrasında ödemiş oldukları faizleri geri almaları için önleri açılıyor.
Kredi çekenlerin en büyük şikayetleri arasında ödemiş oldukları yüksek faizler geliyor. Özellikle son zamanlarda kredi çekeceklere ekonominin iyileşmesi, devletin destek olması sebebiyle daha düşük faizli krediler verilmeye başladı. Bu süreç içerisinde geçmiş dönemde kredi alıp faiz oranları ile haksızlığa uğradığını ve çeşitli sıkıntılar yaşadığını iddia eden vatandaşların konu hakkında dava açarak zararlarını geri temin etme hakları doğmaya başladı.
Yapılan don düzenlemeler çerçevesinde 2007 ile 2011 yılları arasında 12 adet büyük banka üzerinden kredi çeken, mevduat yatıran ya da kredi kartı faizi ödeyen vatandaşların ödemiş oldukları faizleri geri alabilmeleri mümkün hale gelecek. Yapılan incelemelerde vatandaşların faiz zararına uğradıkları tespit edilirse açacakları tazminat davalarının ardından ödemiş oldukları zararları geri almaları mümkün hale gelecek. Konu hakkında yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre bankaların faizlerinin tüketici aleyhine alınmış olduğunun Rekabet Kurulu tarafından da kanıtlanması gerekiyor. Böyle bir durum karşısında 2007 ile 2011 yılları arasında geçen 5 yıllık dönem içerisinde 12 bankadan kredi kullanmış olan kişilerin uğramış oldukları maddi zarar bu süreç içerisinde temin edilebilecek.
Uzun bir süredir bu konuda tüketicilerin dava açma yetkilerinin bulunmasına rağmen daha önceki dönemlerde tüketici mahkemeleri bu tür davaları yetkileri dahilinde olmadığı gerekçesi ile geri çevirmişti. Bu durumda 19 Ekim 2016 tarihinde alınan bir karar sonrasında bu tür davaların tüketici mahkemesi tarafından kabul edilme zorunlu getirildi.