Günümüzde oldukça sık tercih edilen araç kiralama yöntemi büyük firmalar kadar tatile çıkan vatandaşların da ilk tercihi oluyor. Her geçen gün büyüyen ve ekonomiye olan katkısı da artan sektör 2016 yılında yapılan yeni yatırımlar ile geleceğe dair büyük hedefler olduğunun sinyallerini veriyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği(TOKKDER) tarafından yapılan raporlamaya göre operasyonel araç kiralama sektörü 2016 yılında büyük bir gelişme göstererek 147 bin adet yeni aracı filosuna katmayı başararak toplamda 330 bin 600 adet araç sayısına ulaştı. 2016 yılında gerçekleştirilen bu 10 milyar 885 milyon liralık araç yatırımı sonrası Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 23 milyar lirayı da aşmış oldu.
Ülke Ekonomisine Katkısı Büyük
2015 yılında yaklaşık olarak 4 milyar liralık vergi ödemesi gerçekleştiren operasyonel kiralama sektörü 2016 yılında da 4 milyar 950 milyon lira KDV + MTV + ÖTV ödeyerek ülke ekonomisine yapmış olduğu katkı oranını yükseltmeye devam etti.
2017 Büyüme Yılı Olacak
Her geçen gün büyüyen sektörün 2017 hedeflerinden bahseden sektör temsilcileri, 2017 yılında büyüme hedeflerinin yüzde 15 civarı olduğunu, toplam pazarda bir düşüş beklendiğini ancak operasyonel kiralama sektörünün bunun aksi yönünde ilerleyeceğini söylüyor. 2016 yılının ekonomik dalgalanmasında bile büyüyen sektörün 2017 yılı hedeflerine daha istikrarlı gittiği görülüyor.
Zamlar Kiralamaya Yönlendirecek
Sektörde yerli araç üreticilerinin heyecanla beklediği ticari araçların kiralanmasının önünün açılması durumunda büyümenin daha hızlı olacağını savunan sektör temsilcileri, 2017 yılında yapılan zamlardan dolayı özellikle KOBİ’lerin araç almak yerine kiralamayı tercih edeceklerini belirtiyorlar.