Şubat ayında açıklanan enflasyon verileri beklentilerin çok üzerine çıkmıştı. Yetkililer tarafından bu konu hakkında yapılan açıklamaların ardından Nisan ayında gerileyeceği ve panik yapılmaması gerektiği belirtiliyor.
Enflasyon beklentilerinin Şubat ayı için açıklanmasından sonra büyük bir hayal kırıklığı yaşanmıştı. Hayal kırıklığının yaşanmasının ardından yetkililer ve ekonomistler tarafından konu hakkında yapılan açıklamalara göre panik yapılmaması gerektiği ve özellikle Nisan ayında düşüş trendinin başlaması ile birlikte enflasyon oranlarındaki aşırı artışlarında sakinleşebileceği belirtilmeye başlandı. Özellikle son aylarda gıda ve ulaşım fiyatlarında meydana gelen artışın ardından enflasyon oranlarının da aynı şekilde yükselmeye başlayacağı belirtilmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından konu hakkında bir açıklama yapıldığı zaman Tüketici Fiyatı Endeksinde şubat ayında bir artışın yaşandığı belirlendi. Yaşanan artış oranı hesaplandığı zaman yüzde 0.81 olarak belirlendi. Geçen yılın Şubat ayı ile bir karşılaştırma yapıldığı zaman oranlar geçen yıl yüzde 0.02 oranında azalmıştı. Yıllık enflasyon oranının beklenenin çok üzerinde çıkması dikkat çekti. Yüzde 10.13 olarak belirlenmesi üzerine ekonomide bazı sıkıntıların yaşanabileceği yönünde sinyaller verilmeye başlandı.
Enflasyon oranında yaşanan ciddi dereceli artışın dolar fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesi, çeşitli bahaneler sunularak gıda fiyatlarının artırılması, enerji fiyatlarının da artması bu durumda enflasyon oranlarının beklenmedik bir şekilde çift haneye çıkmasına neden oldu. Bu durum ekonomik açıdan piyasalarda çeşitli panik dalgalarının yayılmasına neden olurken yılın ikinci yarısından itibaren yaşanan artışın yerini düşüşe bırakacağı söyleniyor. ılımlı düşüş trendinin özellikle Nisan ayında kendisini göstermesi bekleniyor. Yaşanacak düşüşün ardından enflasyon oranının yüzde 8.5 ile 9 oranında tamamlaması bekleniyor.