18 Kasım 1960 tarihinde kurulan ve o günden beri üretilen ürünler için standartlar oluşturmak için hizmet vermeye devam eden TSE (Türk Standartları Enstitüsü), Türkiye Cumhuriyeti Bilim, sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaya devam ediyor. Her türlü standartları hazırlatmak ve hazırlamak, kendi bünyesinde ve hariçte hazırlanan standartları kontrol etmek ve kurul tarafından kabul edilen standartları yayınlamak gibi görevleri olan ve bunları yerine getiren TSE’nin kabul etmiş olduğu standartlara Türk Standardı ismi verilir. Ülke genelinde üretilen ürünleri belirli bir seviyede tutan ve uygun olmayan ürünleri üretenler hakkında sözleşmeleri fesh etme yetkisi olan TSE son dönemde 12 firmanın TSE sözleşmesini fesh etme kararı aldı.
12 Firmanın Sözleşmesi İptal
TSE yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin rekabet gücünü artırmak, uluslararası ve ulusal düzeyde ticareti kolaylaştırmak ve toplumun yaşam standartlarını yükselmek amacı ile yürütülen işlemler sonucunda bu konuda yapılan uygunluk değerlendirme, standardizasyon, deney ve kalibrasyon faaliyetleri sonucunda yeterli görülmeyen firmalar ile sözleşmenin fesh edilmesi kararı alındı.
Firmaların Feshinde Sebepler Farklı
Firmalar ile sözleşmelerin fesh edilmesinde farklı nedenlerin olduğunu belirten TSE yetkilileri, Resmî Gazete’ de yayınladıkları ilan ile 6 firmanın kendi isteği ile sözleşme feshini tercih ettiğini, 5 firmanın yıllık vize işlemlerini gerçekleştirmediği için sözleşmesinin fesh edildiğini, 1 firmanın ise yapılan ara kontrolde olumsuz sonuç alınması yüzünden hizmet yeterlilik belgesi kullanma hakkı veren sözleşmeleri iptal etme kararı alındığını bildirdi.
Hukuki ve Cezai İşlem Başlatılacak
TSE tarafından sözleşmeleri iptal edilen firmalar, sözleşme iptaline rağmen eğer ürünlerini piyasaya TSE markalı olarak sürerlerse haksız rekabet ve haksız belge kullanımı gerçekleştirdikleri için hukuki ve cezai işlem görecekler.