Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan son açıklamalara göre Türkiye’nin 2023 yılında küresel uzay ekonomisinden kazanacağını özellikle vurguladı.
Bir süredir mecliste Türkiye Uzay ajansının kurulması ve bu konuda çeşitli faaliyetlerin yürütülmesi konusunda bazı görüşmelerin yapıldığı biliniyordu. Konu hakkında hazırlanan yasa tasarısının mecliste hala görüşüldüğü ifade edilirken bu konuda yeni kararlar alınırken, yeni hedefler belirlendi. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından komisyonda yapılan açıklamaların ardından diğer ülkelerin izlemiş oldukları uzay ve havacılık çalışmalarının yanı sıra temel uzay kanunları da ele alınmış oldu.
Dünya üzerinde konu hakkında bir değerlendirme yapıldığı zaman uzay ajansı olan 38 farklı ülkenin olduğu belirlendi. Bu ülkeler arasında 12 ülkenin uydu fırlatma konusunda çeşitli yetkilerinin olduğu açıklandı. dünya genelinde sivil uzay programları için ayrılmış olan bütçe ele alınırken bu konuda 42 milyar dolarlık bir paradan bahsedilmesi son derece dikkat çekti. Dünyadan uzaya fırlatılan uydu sayısı 2005 ile 2014 yılları arasında ele alındığı zaman her yıl ortalama olarak 88 uydu olarak belirlenmiş oldu. Bu durum gelirler içinde yüzde 4 oranında ortalama bir artışı ifade ediyor.
Uzay sektörünün büyük bir pazar alanı oluşturduğuna dikkat çekilirken bu pazar payından Türkiye’nin de yararlanması için çalışmaların başlatılması planlanıyor. Bu sayede 2023 yılında konu hakkında gerçekleştirilecek küresel çalışmalar sonrasında uzay ekonomisinden ülkemizin 5 milyar dolar civarında bir pay alması bekleniyor. Ülkenin yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmesi açısından oldukça önemli olabileceği belirtilirken bu konuda gelişmiş ülke seviyeleri ile yarışılabilir bir alan olduğu savunuluyor.