Milli Tarım Projesi kapsamında yeni kararların alındığını, her tarım enstitüsünün görev alanına giren ürünlerin ve çalışma konularının yeniden belirlendiğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yapılan bu yenilikler çerçevesinde her enstitünün kendi sorumluluk alanında uzmanlaşmaya gideceğini, alınan bu kararların bundan sonraki süreçte daha verimli çalışmaların yapılmasını sağlayacağını belirtti. Yapılan bu yeni düzenlemenin ülke genlinde 48 araştırma enstitüsünü ve Türkiye Milli Botanik Bahçesi’ni yakından ilgilendirdiğini söyleyen Çelik, atılan bu adım ile Türkiye’nin tarım alanında ihtiyaç duyduğu teknoloji ve bilginin üretilmesini ve inovasyonun gerçekleşmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.
Uzman Kurumlar Oluşacak
Milli Tarım Projesi çerçevesinde yapılan bu yeni düzenlemeler ile havza, konu ve ürün alanında uzmanlaşma, inovasyonda kapasitenin artırılmasına yönelik revizyonların, uzmanlaşmış kurumları açığa çıkaracağını söyleyen Çelik, her birimin kendi görev alanında ulusal ve uluslararası uzmanlaşmasının ülke açısından çok önemli sonuçlar doğuracağını söyledi.
Ar – Ge ve İnovasyon Ofisleri Kurulacak
Özel sektör ve kamu sektörü ile enstitülerin çalışabilecek düzeye getirileceğini belirten Çelik, bu amaçla hareket edildiğini ve en kısa süre içerisinde tüm enstitülerde Özel Sektör Araştırma Ofisleri açılacağını söyledi. İş birliğini artırmak ve daha fazla ortak proje gerçekleştirilmesini sağlamak için AR -Ge ve İnovasyon Ofislerinin de kurulacağını belirten Çelik, yapılan bu yeni düzenlemeler ile verimli çalışmaların elde edileceğini söyledi.
Kimyasal İlaç Kullanımı Azalacak
Bitkiler ile hastalıklarla mücadelenin yapılabilmesi için biyolojik yöntemlerin kullanılmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını belirten Çelik, yapılan bu çalışmalar sonucunda zaman içerisinde kimyasal ilaç kullanımının azalacağını ve dışa bağımlılığın da azalacağını söyledi.