Çağlanın Fiyatı Doyumluk Değil Tadımlık Dedirtti
Baharın gelişini müjdeleyen meyve olarak bilinen çağlada ilk hasat başladı. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde çağla hasadı için düğmeye basıldı.
Mersin iline bağlı Silifke İlçesinde havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, çağla hasadını erkene çekti. Silifke Ovasının verimli topraklarında yetiştirilen çağlalar toplanarak pazar ve manav tezgahlarındaki yerlerini aldı. Tezgahlardaki yeni hasat çağlanın kilosunun 50 lira olduğu görüldü.
Bölgeden toplanarak büyük kentlere gönderilen yılın ilk çağlalarının, tadımlık paketlerde olduğu da dikkatlerden kaçmadı.
Çağla üretimi ve hasadı hakkında açıklama yapan Turizm Derneği Başkanı Zafer Can, bölgede yetiştirilen çağlanın yüzde yüz doğal olduğuna işaret etti. Çağla ağaçlarının bakımında kimyasal gübre kullanmadıklarını ifade eden Can, köylerinde toplam 150 bin çağla ağacı olduğunu belirtti. Çağla ağacında hedeflerinin 500 bin adet olduğunu da bildiren üretici Can, Işıklı Çevre Yardımlaşma ve Turizm Derneği’nin konuyla ilgili çalışma içerisinde olduğunu da kaydetti.
Zafer Can açıklamasında, “Silifke Yaylasında boş olarak bekleyen binlerce dönümlük alanı kaplayan arazi, atıl durumda beklemekte. Dernek olarak bu boş alanları değerlendirmek istiyoruz. İlerleyen dönemde bu araziyi ağaçlandırarak, hem köylülere ek gelir oluşturmuş olacağız hem de ülke ekonomisine bu üretimle katkı sağlayacağız” dedi.
İlk çağla hasadında elli ile seksen ton kadar ürün elde ettiklerini de belirten Can, “Yöremizde üretilen organik çağlanın kilo fiyatı elli liradır” şeklinde konuştu. Bu fiyat seviyesinin yılın ilk hasadı olmasından kaynaklandığını ifade eden Can ilerleyen günlerde fiyatın daha makul seviyelere düşeceğinin sinyalini verdi.
Zafer Can açıklamasında 12 Martta Silifke’de çağla festivalinin başlayacağını da duyurdu.