Ana SayfaEkonomiTÜİK Şubat Ayına Dair Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

TÜİK Şubat Ayına Dair Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye’nin Şubat Ayı Enflasyonu Artış Kaydetti

Türkiye İstatistik Kurumu Şubat ayında meydana gelen enflasyon verilerini paylaştı. TÜİK, TÜFE’nin yüzde 0,81 oranında, Yİ-ÜFE’nin ise yüzde 1,26’lık oranda arttığını belirledi.

Tüketici Fiyat Endeksi Yıl Ortalamasına Göre Yüzde 7,88 Oranında Arttı

Tüketici Fiyat Endeksi 2017’nin Şubatında yüzde 0,81 oranında arttı diyen TÜİK, 2016 yılının aynı dönemine göre artışın yüzde 10,13’lük oranda olduğunu belirlerdi. Şubat ayında meydana gelen enflasyonun yıl ortalaması hesabında ise, artışın yüzde 7,88 oranında olduğu kaydedildi.

TÜİK açıklamasında, Şubat ayında sağlık giderlerinin yüzde 2,17 oranında artış kaydettiğini bildirdi. Mal ve hizmetler gurubundaki artış ise yüzde 1,38 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK konut gurubu yüzde 1,18 artış yaşadı dedi. Şubat ayında TÜFE’de ev eşyası yüzde 0,67 oranda düşüş yaşadı.

2016 yılı Şubat ayı ile 2017 Şubat ayı karşılaştırıldığında enflasyondan en fazla etkilenen gurup ulaştırma olarak kayda geçti. Ulaştırma giderleri yüzde 17,96’lık oranda arttı. Bu kapsamda artış kaydeden diğer bir gurup ise mal ve hizmetlerde yaşandı. İki dönemin karşılaştırılmasında yüzde 12,82’lik artışın meydana geldiği görüldü. Sağlık gurubundaki artış ise yüzde 12,53’lük oranda oldu. Yüzde 9,33’lük artış ise eğitimde yaşandı.

Şubat ayında TÜFE en fazla artış yaşayan kentler ise Karadeniz’den çıktı. Bu kentler arasında Trabzon, Giresun ve Gümüşhane başı çekti.

TÜİK açıklamasında 2017’nin Şubatında bu endeksi 414 ürünü kullanarak hesapladı. Bu sepetin kırk ürününde fiyatlarda bir değişim görülmedi. 270 ürün fiyatı ise yükseldi.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Yıllık Bazda Ortalama Yüzde 5,87 Oranında Arttı

2017 Şubat ayında Yİ-ÜFE, ocak ayına kıyasla yüzde 1,26’lık oranda artış yaşadı. 2016 yılının aynı dönemine göre ise artış yüzde 15,36 seviyelerinde hayata geçti.

Bu kapsamda sektörel dağılımda maden yüzde 2,39’luk artışla lider oldu. İmalat sanayisindeki durum ise yüzde 1,36 seviyesinde artış yönlü kaydedildi.

Şubat ayında elektrik sektöründe yüzde 0,68’lik düşüş yaşandı. Su sektöründeki düşüş ise yüzde 1,91 seviyesinde oldu.

2017 Ocak ayına göre en fazla fiyat değişimi petrol ürünlerinde meydana geldi. Bu kalemdeki ürünlerin fiyatları yüzde 9,68’lik oranda yükseldi. Tütün ve tütün ürünlerindeki artış da yüzde 3,67’lik oranla ikinci oldu.

Elektrik, ısıtma soğutma sistemleriyle şubat ayında düşüş yaşayan gruplar arasında yer aldı. Bu gruplarda meydana gelen düşüş yüzde 0,68 seviyesinde kaydedildi. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.