Rusya ile yaşanan uçak düşürme gerilimi iki ülke arasında ilişkilerin kopma noktasına gelmiş ve farklı sektörlerde bu gerilimin etkisi fazlası ile görülmüştü. Yaşanan gerilimde en çok etkilenenlerden olan iş adamları bir an önce iki ülkenin barış imzalaması gerektiğini altını çizmişti. Yaşanan sorunlarda turizm sektörü kadar darbe yiyen ihracat sektörü ülkeler arasındaki gerilimin yumuşaması sonrası tekrardan hareketlenmeye başladı. İki ülke yetkililerinin barış çubuklarını yakması sonucu yaşanan kötü günlerde geride kalmış oldu. Rusya ile yapılan ihracatta uzun zamandır yaşanmayan bir gelişme kaydedildi ve ihracat oranında 3 yıllık zaman diliminde ilk kez yüzde 59,1 oranında artış yaşandı.
Normalleşme Süreci Meyvesini Verdi
Yakın zaman içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi ile başlayan normalleşme süresi meyvesini verdi. TÜİK verilerine göre Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracat oranı bir önceki aya göre yüzde 59,1 oranında artış gösterdi ve 94 milyon dolar seviyesinden 150 milyon dolara kadar yükseldi. Dönemler itibari ile yaş meyve -sebze ihracatından elde edilen gelirde artış gösterdi. Özellikle mandalina ve portakala yönelik Rus ambargosunun kalkması ile yaş meyve sebze ihracatından elde edilen gelir 38 milyon dolara ulaştı.
İthalatta Artış Gösterdi
İhracatta yaşanan bu 59,1 oranında gibi yükseklikte olmasa da aynı süreç içerisinde Rusya’dan ithalat oranları da yükseldi. Yüzde 10,2 oranında artış gösteren ithalat oranı ile 1 milyar 343 milyon dolar olan ithalat tutarı 1 milyar 479 milyon dolara yükseldi. Eğer iki ülke arasında ticarette serbestlik sağlayacak anlaşma gerçekleşirse ülkeler arasındaki ticarette gümrük ve bürokratik işlemler daha kısa sürede aşılacağı için ticaret hacmi de artışa geçecek.