Ana SayfaEkonomiTaş Çekirdekli Meyve İhracatından 5,6 Milyarlık Kazanç

Taş Çekirdekli Meyve İhracatından 5,6 Milyarlık Kazanç

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

“Taş Çekirdekli Meyve Üreticileri Korunmalı”

Şemsi Bayraktar taş çekirdekli meyve üreticilerinin korunması gerektiğine işaret ederek, “Türkiye bu meyvelerden senede 5,6 milyar liralık kazanç elde ediyor” dedi.

Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı kayısı, vişne ve şeftali gibi meyveleri üreten çiftçinin korunması gerektiği konusunda bilgilendirme yaptı.

Genel Başkan Bayraktar, taş çekirdekli meyve olarak adlandırılan meyve gruplarının ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını söyledi. Dünya üretiminin yaklaşık yüzde altısının Türkiye’de yapıldığını söyleyen Başkan Bayraktar, bu verilerin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünce kayda geçtiğini bildirdi.

Şemsi Bayraktar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemiz kiraz üretiminin yüzde 22,2’lik bölümünü, kayısı üretiminin yüzde 20,1’lik kısmını, şeftali üretiminde yüzde 3,1’lik oranını, erik üretiminde ise yüzde 2,6’lık bölümünü tek başına karşılıyor” dedi.

Dünya genelinde kayısı ve kiraz üretiminde lider olan Türkiye’nin, vişne üretiminde ise ikinci ülke olduğunu belirten Bayraktar, 2015’de kayısı üretiminden bir milyar 790 milyonluk kazanç sağlandığına işaret etti. Yine aynı yılda kiraz üretiminden elde edilen gelirin bir milyar 794 milyonu geçtiğini ifade eden Bayraktar, şeftali üretiminin ülke ekonomisine bir milyar 107 milyonluk destek sağladığını belirtti.

Bayraktar Türkiye’nin özellikle kuru kayısı ihracatının oldukça yüksek seviyelerde olduğunu açıkladı. “İhraç edilen kuru kayısı miktarı pazarın yüzde 80’den fazlasına sahip” diyen Bayraktar, diğer taş çekirdekli meyvelerin pazardaki payı hakkında da bilgiler aktardı.

Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı söz konusu meyveleri üreten çiftçilerin korunması gerektiğini ifade ederek, “Mevsimsel olumsuzluklar üreticiyi zorda bırakıyor” dedi. “Özellikle don olayı bu meyvelere ciddi zarar veriyor” şeklinde konuşan Bayraktar, bu noktada gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.