“Taş Çekirdekli Meyve Üreticileri Korunmalı”
Şemsi Bayraktar taş çekirdekli meyve üreticilerinin korunması gerektiğine işaret ederek, “Türkiye bu meyvelerden senede 5,6 milyar liralık kazanç elde ediyor” dedi.
Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı kayısı, vişne ve şeftali gibi meyveleri üreten çiftçinin korunması gerektiği konusunda bilgilendirme yaptı.
Genel Başkan Bayraktar, taş çekirdekli meyve olarak adlandırılan meyve gruplarının ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını söyledi. Dünya üretiminin yaklaşık yüzde altısının Türkiye’de yapıldığını söyleyen Başkan Bayraktar, bu verilerin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünce kayda geçtiğini bildirdi.
Şemsi Bayraktar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemiz kiraz üretiminin yüzde 22,2’lik bölümünü, kayısı üretiminin yüzde 20,1’lik kısmını, şeftali üretiminde yüzde 3,1’lik oranını, erik üretiminde ise yüzde 2,6’lık bölümünü tek başına karşılıyor” dedi.
Dünya genelinde kayısı ve kiraz üretiminde lider olan Türkiye’nin, vişne üretiminde ise ikinci ülke olduğunu belirten Bayraktar, 2015’de kayısı üretiminden bir milyar 790 milyonluk kazanç sağlandığına işaret etti. Yine aynı yılda kiraz üretiminden elde edilen gelirin bir milyar 794 milyonu geçtiğini ifade eden Bayraktar, şeftali üretiminin ülke ekonomisine bir milyar 107 milyonluk destek sağladığını belirtti.
Bayraktar Türkiye’nin özellikle kuru kayısı ihracatının oldukça yüksek seviyelerde olduğunu açıkladı. “İhraç edilen kuru kayısı miktarı pazarın yüzde 80’den fazlasına sahip” diyen Bayraktar, diğer taş çekirdekli meyvelerin pazardaki payı hakkında da bilgiler aktardı.
Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı söz konusu meyveleri üreten çiftçilerin korunması gerektiğini ifade ederek, “Mevsimsel olumsuzluklar üreticiyi zorda bırakıyor” dedi. “Özellikle don olayı bu meyvelere ciddi zarar veriyor” şeklinde konuşan Bayraktar, bu noktada gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğine vurgu yaptı.