Yeni yıl ile birlikte zorunlu olarak hayatımıza giren BES sistemini bir anlamda yatırım aracı olarak görebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi 1 Ocak tarihinden itibaren 45 yaşın altında çalışan herkes için zorunlu hale getirilmişti. Sistem işverenler aracılığı ile çalışanların otomatik olarak sisteme girişlerinin sağlanması sonucunda geliştiği gibi bu anlamda kişilere ikinci emeklilik şansı ya da kendi imkanları ile emekli olma şansı sunmaya devam ederken bu konu çeşitli tartışmalara neden olmuştu. Yapılan kesintilerden memnun olmayan kişilerin 2 ay içerisinde kullanabilecekleri cayma hakları olduğu belirlenmişti. Yapılan çeşitli değerlendirmeler sonrasında sistemden memnun olmayan binlerce kişinin ilk iki ay içerisinde sistemden çıkış yaptıkları görülmüştü.
Bireysel Emeklilik Sistemi incelendiği zaman uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre aslında emeklilik ile herhangi bir ilgisinin olmadığı belirlendi. Bu sisteme göre katılımcıların çalışmalarına gerek kalmadan ya da çalıştıkları kurumdan herhangi bir şekilde emekliliklerine gerek kalmadan bu sistem sayesinde emekli olarak düzenli bir maaş bağlanması için harekete geçebilirler. Bireysel emeklilik sisteminin emeklilik sistemi olarak değerlendirmek yerine yatırım sistemi olarak değerlendirmenin vatandaşlara daha çok kazandırılabileceği konuşulanlar arasında yer alıyor.
Sistem çeşitli şartlara bağlı olarak gelişiyor. Sigortalı olarak çalışan kişileri kapsadığı gibi 10 yıl boyunca sistemde kalma şartı getiriliyor. Bunun ardından 56 yaşını dolduran herkese emeklilik ödemeleri yapılıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi tam olarak emeklilik kavramını açıklamadığı için bu durum bir yatırım hesabı ya da tasarruf hesabı olarak değerlendirildiği zaman daha iyi anlaşılabilir ve bunun üzerine daha farklı hedefler konulabilir.